Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мария Габриел във Варна: 40% от случаите на рак могат да бъдат предотвратени, ако превенцията е на ниво!
Автор: Пламена Николова 12:39 / 06.03.2020Коментари (0)4547
© Varna24.bg
Мисията за борбата с рака е нещо, което засяга всеки един от нас. 40% от случите на рак могат да бъдат предотвратени, ако превенцията е на ниво.

Това заяви във Варна еврокомисар Мария Габриел преди старта на конференция, посветена на новата рамкова програма "Хоризонт Европа“ 2021-2027г., предаде репортер на Varna24.bg.

"Със сигурност имаме поуки да извадим от програмата "Хоризонт-2020" и да направим така, че с "Хоризонт Европа" пропуските да ги няма. Радвам се да споделя, че в настоящият момент е важно да защитим бюджета на програмата. Знаете, че предложението на комисията е 100 млрд. евро. Тези средства биха ни позволили да бъдем на висотата на амбициите си. Днес сме изправени пред един факт- няма как да се преборим с климатичните проблеми и да отговорим в предизвикателствата, свързани с цифровизацията, ако не инвестираме в наука, в иновации и в образование. За мен е чест, че това стои високо в дневния ред на ЕС.

В рамките на програмата "Хоризонт-Европа" има няколко новости. Голямата новост е Европейския иновационен съвет. Нашата амбиция, е да превърнем този съвет в Европейска фабрика за еднорози. Искаме да има едно гише, където малките и средни предприятия, стартиращите компании, да имат достъп бързо до финансиране. Най-вече до високорисково финансиране, което много трудно получават. 70% от предложения 10-милиарден бюджет са за малките и средни предприятия.

На 19 май е отворена нова покана към стартиращите малки и средни предприятия за революционни технологии, технологии, водещи до пробив, свързани със зеления пакт. 350 млн. евро е финансирането за тази покана. Досега имаме пилотен проект, който е в рамките на 2 млрд. евро  и той помогна над 4500 малки и средни предприятия, сред тях имаме и български спечелил участник от пилотната фаза. За мен е важно да има повече такива участници от Централна и Източна Европа.

Другата голяма новост са т.нар. мисии - набор от действия, обединени около пет теми. Мисията за борбата с рака-това е нещо, което засяга всеки един от нас. 40% от случите на рак могат да бъдат предотвратени, ако превенцията е на ниво. Очакваме доста негативни тенденции, важно е да мобилизираме по максимално ефикасен начин ресурса, с който разполагаме. До май месец трябва да бъдат идентифицирани първите действия. Другата мисия е свързана с енергийната ефективност. Важна тема е чистотата на водите, океаните, моретата.  Няма как да не отбележа мисията за качеството на храните и връзката с областта на земеделието. Прецизното земеделие, използването на пестицидите и по-доброто прилагане на данните, с които те разполагат, е важно за тези иновации, които да се превръщат в продукт, който е комерсиализиран и може да носи ползи. 

Това, което ми се иска да променим, са мерките за разширяване, искам да ги превърнем в мерки за споделяне. Те обхващат 13 държави. В хоризонт Европа е предвидено тройно увеличение на бюджета. Ще продължим практиките за създаване на центрове за екипи, целта ни е потенциала в Източна Европа да е по-добре подкрепен. 

Що се отнася до въпроса дали България може да стане столица на високите технологии, това зависи от всеки един от нас. Когато си говорим за иновации, иновацията е на местно ниво. Трябва да създадем еко система, която да позволява образователната система с бизнеса да привличат инвестиции и те да се трансформират в продукт, който носи полза и печалба. Важно е всеки регион да има своята специализация и да се развиват. Някои ще са силни в областта на изкуствения интелект, други в киберсигурност, предстои да мислим по-сериозно в тази посока", каза Мария Габриел. 

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: