Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мартин Андонов, ГЕРБ – СДС: За четири години район "Аспарухово" във Варна придоби европейски облик
Автор: Екип Varna24.bg 12:37 / 16.03.2021Коментари (2)5002
©
За 4 години район "Аспарухово“ се преобрази, сподели за Varna24.bg Мартин Андонов, който е кандидат за народен представител от коалиция  на ГЕРБ – СДС във 3 МИР – Варна. 

"През изминалия мандат действително район "Аспарухово“ промени изключително много визията си. Несъмнено един от най-важните проекти, който беше реализиран, се отнася до новото модерно рибарско пристанище на брега на морето в Аспарухово в местност "Карантината“. Капацитетът на пристанището е за общо 116 плавателни съда. Пристанището има пешеходна алея, изградена е сграда, където е предвидено да има рибна борса - за обработка, съхранение и продажба на прясна риба. Тук е мястото да отбележа, че проектът за новото рибарско пристанище в кв. "Аспарухово“ се реализира със средства по програмата за морско дело и рибарство, със съфинансиране от Община Варна.

В района бяха реализирани мащабни инфраструктурни проекти и "Аспарухово“ вече е с изцяло нов облик. Бяха напълно обновени ул. "Мара Тасева", бул. "Народни будители", както и бул. "Първи май".

Оформено бе ново кръгово кръстовище на бул. "Първи май" с бул. "Народни будители". И нещо много важно – изградена бе дъждовна канализация, осигуряваща оттичане на повърхностните води в канала море–езеро.

В целия участък са монтирани осветителни тела, има нова велоалея.

Изградена бе първата във Варна пешеходна пасарелка, със стълбища и асансьори, а в близост - спортно игрище, кът за отдих и две детски площадки със зона за фитнес на открито.

Отчасти бе решен и проблемът с паркирането в квартал "Аспарухово“.

Жителите на района вече имат нови паркинги, които бяха изградени на ул. "Моряшка", "Св. Св. Кирил и Методий", ул. "Мара Гидик", бул. "Народни будители", ул. "Стара Загора", ул. "Злетово". На други пък беше извършена рехабилитация, които значително облекчи паркирането в "Аспарухово“", коментира Мартин Андонов.

Той засегна и социалната политика в квартала.

"Социалната политика винаги е била особено важна за община Варна. Ако говорим конкретно за "Аспарухово“, ще припомня, че бе открит нов Център за подкрепа на лица с увреждания, включително и на такива с тежки множествени увреждания. Центърът е част от социалната програма на Община Варна в подкрепа на най-уязвимите варненци.

Там се предоставят услуги за 90 души. Екип от 24 специалисти и помощен персонал организират дейностите. Социалната услуга е пилотна за България.

И не спираме до тук. 260 деца влязоха отново в училище "Васил Левски“, което бе ремонтирано основно. Училището вече има абсолютно европейски вид и разполага с отлично оборудване. 

Разбира се, не забравихме и екологията. В рамките на акция "Залеси Варна“ бяха засадени над 200 дървета около ул. "Моряшка", но няма да спрем до там, тъй като акцията продължава. 

Несъмнено още много неща се случиха в социалната сфера, но няма да ни стигне времето да ги изброя. За финал само ще припомня, че бе осигурена нова апаратура на Онкоболницата (СБАЛОЗ) "Д-р Марко Марков“, с цел създаване на по-добри условия на работа и лечение. Знаете, че над 10 000 души преминават годишно през здравното заведение и ние сме поели ангажимент да помагаме, както на болницата, така и на пациентите", допълни Мартин Андонов.

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС сподели още, че не е пренебрегнат и кв. "Галата“, където жителите ще се радват на едно модерно читалище.

"В момента се извършва цялостен ремонт на Народно читалище "Васил Левски - Галата 1927“. Финансирането е осигурено чрез проект по Програмата за морско дело и рибарство.

След ремонта в обновената сграда ще отвори врати Морски образователен център за деца и ученици идеята е той да събира млади хора с интерес към морските науки.

Успоредно с това  в кв.  "Галата“ вече има нова детска площадка и спортно игрище. Комплексът е разположен на терен от 2 дка, моделиран на две нива. Спортното игрище разполага с трибуни за зрители с 60 места, а детската площадка е предвидена за различна възраст. Изградени са още фитнес на открито и пешеходни зони.

Наред с това са изградени и нови спортни площадки  в ОУ "Любен Каравелов" в кв. "Аспарухово“ и в ОУ "Капитан Петко Войвода" в кв. "Галата“. Те включват игрища за футбол, баскетбол и фитнес зона на открито. Не веднъж сме казвали,че спортът е важен и го доказваме с реални действия и реализирани проекти.

Тук е мястото да обърна внимание и на още един много важен проект, който успяхме да реализираме през годините, а именно, че в район "Аспарухово“ има вече обновена сграда на пожарната. Както знаете, екипите осигуряват пожарната безопасност на територията на Аспарухово, както и на общините Белослав и Аврен с население от близо 45 000 души. Именно затова беше изключително важно районът да разполага с една модерна сграда.

Редно е да кажа, че немалко работа беше свършена и в село Константиново. Там се състоя обновяване на уличната инфраструктура и възстановяване на водопроводимостта на дерето. Извършен бе и основен ремонт на съществуващата улична инфраструктура, построяването на нови тротоари. Изградено бе още спортно игрище с фитнес на открито в училищния двор, обновени са съоръженията за игра в детската градина", каза още Мартин Андонов.

Той не скри, че предстои още много работа. В тази връзка Андонов припомни, че започва облагородяване на Аспаруховия парк, който е на път да го превърне в любимо място за варненци и гостите на града. Това е поредна инициатива на Община Варна за увеличаване на зеленото богатство на града и създаване на нови възможности за отдих и развлечение.

С новия паркоустройствен план, който обхваща територия от 47 хектара, вече е уточнен неговият статут и е осигурена защита –в парка строителство няма да има, ще бъдат изградени само тоалетни и помощни помещения за майки с малки деца. 

"Приемането на плана бе забавено заради местна "екологична" организация, която без мотиви го атакува в съда. Сред хората бяха разпространявани лъжи, че в зелената зона ще се строят хотели и небостъргачи. Всичко това обаче беше опровергано. 

Предстои Аспаруховият парк да бъде разделен на зони, в които са предвидени възможности за представяне на модерно изкуство на открито, увеселителен парк, голф игрище, скейт парк, открита сцена, спортни игрища. В плана е заложено допълнително залесяване с нови дървесни видове. Старобългарският укрепителен Аспарухов вал ще бъде внимателно експониран, с цел привличане на туристи. Всеки кът и елементи на Аспаруховия парк са съобразени с екологичните изисквания, като целта е той да бъде превърнат във втората Морска градина на Варна.

И нещо много интересно. Предстои разработване на пътна връзка по море Морска гара - Пристанище Аспарухово, с цел по-бърз и удобен достъп до Аспаруховия парк и историческите забележителности, които ще бъдат превърнати в туристическа атракция.

Обмислят се варианти и за воден маршрут до Белослав, с посещения на Музея на стъклото и подводница, която е превърната в музей.

Естествено, ремонтите и по инфраструктурата ще продължи и през тази година.

Предвижда се основен ремонт и цялостна рехабилитация на улиците "Найчо Цанов“,ул.“Искър“,ул.“Инж. Каракулаков“,ул.“Св.св. Кирил и Методий“, ул.“Злетово“, а така също и облагородяване на междублокови пространства.

Със сигурност има и неща, които съм пропуснал да кажа, но нека останат като изненада за жителите на район "Аспарухово“, каза в заключение Мартин Андонов.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.03.2021 г.
0
 
 
Колко удобно! Само дето там тече една тръба и на лицето на ГЕРБ ПУСКА Л---А ! Там направиха тихомълком фарватера на Дуганчо а за държавните пристанища нищо! И пристана неправомерно с европари!!! Недочели нещо...нали!
Aнонимен
на 17.03.2021 г.
0
 
 
Такъв цъвтеж без плодове! Аспаруховския мост след толкова "Ремонти" нищо не получи !Крайезерния път до белослав се напука след качествен ремонт! Обещания,Обещания и ..откраднати пари!!!!!Толкова проекти -само мечти...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: