Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мащабна демонстрация по отстраняване на нефтен разлив и замърсяване с твърди отпадъци представиха във Варна
Автор: Пламена Николова 11:33 / 24.03.2022Коментари (0)1513
Мащабна демонстрация на операции по отстраняване на нефтен разлив и замърсяване с твърди отпадъци беше представена във Варна, съобщиха от Пристанищна администрация. 

Реализацията на проект  "Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на пристанищни приемни съоръжения (ППС) в българските пристанища за обществен транспорт с национално значение“ е от изключителна важност за развитието на синята икономика. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов. Той откри заключителното събитие по проекта, което се проведе при засилен интерес на 23.03.2022 г. (сряда) в гр. Варна, като подчерта, че Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е един от най-ефективните бенефициенти по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020. 

Една от отговорностите на ДППИ е да поддържа сили и средства за участие в спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи, извършвани в акваториите на пристанищата за обществен транспорт – държавна собственост, в съответствие с Националния план за защита при бедствия. В изпълнение на тези задължения ние доставихме възможно най-модерното оборудване за отстраняване на нефтени разливи и твърди отпадъци от морските и речни акватории на пристанищата. Сега е важно усилията ни да срещнат активна подкрепа от отговорните органи, които в Плановете за защита при бедствия да регламентират ясно взаимодействието между участниците в операциите, заяви генералният директор на ДППИ Анна Натова. 

Бяха представени две успоредни демонстрации с различни по вид съоръжения за превенция и реагиране при експлоатационни и аварийни замърсявания. При едната операция присъстващите наблюдаваха почистване на нефтен разлив. Операторите показаха разпъването на бонови заграждения за ограничаване на нефтени разливи, след което екипажът демонстрира как се извършва самото почистване чрез плавателен съд, оборудван със скимър. При втората демонстрация гостите наблюдаваха почистване на замърсяване с плаващи битови отпадъци. Операторите демонстрираха разгръщането на бонови заграждения за ограничаване на замърсения участък чрез плавателен съд, оборудван с лъков колектор. С оборудването борави високоспециализиран екип от капитани, механици и оператори с дългогодишен опит. За да може бързо и адекватно да се справят в различни аварийни ситуации, служителите периодично преминават специализирани обучения и тренировки. 

С реализацията на проекта Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура“ прави крачка напред към една по-зелена България, като допринася за привеждането на българските пристанища към изискванията на Европейския съюз в областта на околната среда. Проектът е финансиран от "Транспорт и транспортна инфраструктура“ – оперативната програма, по която ДППИ изпълни редица мащабни проекти и въведе в експлоатация авангардни системи на европейско ниво, които ни нареждат в челните редици в Европа по дигитализация на водния транспорт.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: