Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Масови нарушения на такситата по Черноморието
Автор: Екип Varna24.bg 12:16 / 17.08.2015Коментари (0)622
© Impact Press Group
Редица нарушения на таксиметрови шофьори по Черноморието са установени от инспектори на Регионален отдел "Метрологичен надзор" Северна България, съобщава БГНЕС.

Повече от месец инспекторите съвместно с представители на ИА "Автомобилна администрация" - Варна, извършваха масирани проверки на лица, използващи електронни таксиметрови апарати с фискална памет (ЕТАФП) в таксиметрови автомобили по трасетата от Летище Варна, курортните комплекси "Златни пясъци" и "Св. Св. Константин и Елена".

Надзорната проверка се извърши по самосезиране след публикация в немския в-к "Билд" по повод сигнали за измами на клиенти, ползващи таксиметрови услуги от Летище Варна. Акцията е проведена по разпореждане на министъра на икономиката - Божидар Лукарски, който изиска широка информираност и строг контрол на инспекцията.

Част от проверките се извършиха от "таен клиент" чрез наемане на таксиметрови автомобили от Летище Варна до курортните комплекси и след тяхното приключване при две от лицата бяха установени нарушения на Закона за измерванията (ЗИ).

В един от случаите инспекторите установиха използването на апарат с променено съответствие на одобрения тип. Към него е намерено допълнително монтирано устройство тип "помпа". В присъствието на инспектори от ДАМТН и на ИА "Автомобилна администрация", в автомобила е открито допълнително монтирано устройство, което променя показанията на апарата. На лицето е съставен протокол за задължителни предписания за преустановяване употребата на описания електронен таксиметров апарат. Предстои съставяне и на акт за установяване на административно нарушение.

При другото лице е открит технически неизправен апарат, който при контролното измерване e дал грешка от плюс 19%.

И двете лица ще отговарят пред закона за грубите нарушения, които са допуснали. Инспекторите са категорични, че измамниците в този бранш ще получат максимални санкции.

По същото време инспекторите по южното Черноморие в курорта "Свети Влас" са се натъкнали на таксиметров автомобил без табелка "такси", който превозвал пътници с изключен касов апарат. "Тайните клиенти" заявили, че превозната цена била договорена устно, а наближавайки "Свети Влас", 60-годишният шофьор забелязал служебния автомобил на ДАИ и вместо да спре, тръгнал да обикаля града.

По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 270 от Наказателния кодекс, (който противозаконно пречи на орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител да изпълни задълженията си, се наказва с лишаване от свобода до една година или глоба от сто до триста лева).

Съставени са десетки актове на стойност от 200 до 500 лв. Проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор продължават по цялото Черноморие.

От ДАМТН припомнят, че всички граждани, които имат съмнение за неточно измерване, могат да подават жалби директно към тях на контактите, посочени в сайта.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Тежка катастрофа с много ранени край "Маказа"
Катастрофи във Варна
България в еврозоната
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: