Масови нарушения на такситата по Черноморието

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:16 / 17.08.2015
623
Редица нарушения на таксиметрови шофьори по Черноморието са установени от инспектори на Регионален отдел "Метрологичен надзор" Северна България, съобщава БГНЕС.

Повече от месец инспекторите съвместно с представители на ИА "Автомобилна администрация" - Варна, извършваха масирани проверки на лица, използващи електронни таксиметрови апарати с фискална памет (ЕТАФП) в таксиметрови автомобили по трасетата от Летище Варна, курортните комплекси "Златни пясъци" и "Св. Св. Константин и Елена".

Надзорната проверка се извърши по самосезиране след публикация в немския в-к "Билд" по повод сигнали за измами на клиенти, ползващи таксиметрови услуги от Летище Варна. Акцията е проведена по разпореждане на министъра на икономиката - Божидар Лукарски, който изиска широка информираност и строг контрол на инспекцията.

Част от проверките се извършиха от "таен клиент" чрез наемане на таксиметрови автомобили от Летище Варна до курортните комплекси и след тяхното приключване при две от лицата бяха установени нарушения на Закона за измерванията (ЗИ).

В един от случаите инспекторите установиха използването на апарат с променено съответствие на одобрения тип. Към него е намерено допълнително монтирано устройство тип "помпа". В присъствието на инспектори от ДАМТН и на ИА "Автомобилна администрация", в автомобила е открито допълнително монтирано устройство, което променя показанията на апарата. На лицето е съставен протокол за задължителни предписания за преустановяване употребата на описания електронен таксиметров апарат. Предстои съставяне и на акт за установяване на административно нарушение.

При другото лице е открит технически неизправен апарат, който при контролното измерване e дал грешка от плюс 19%.

И двете лица ще отговарят пред закона за грубите нарушения, които са допуснали. Инспекторите са категорични, че измамниците в този бранш ще получат максимални санкции.

По същото време инспекторите по южното Черноморие в курорта "Свети Влас" са се натъкнали на таксиметров автомобил без табелка "такси", който превозвал пътници с изключен касов апарат. "Тайните клиенти" заявили, че превозната цена била договорена устно, а наближавайки "Свети Влас", 60-годишният шофьор забелязал служебния автомобил на ДАИ и вместо да спре, тръгнал да обикаля града.

По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 270 от Наказателния кодекс, (който противозаконно пречи на орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител да изпълни задълженията си, се наказва с лишаване от свобода до една година или глоба от сто до триста лева).

Съставени са десетки актове на стойност от 200 до 500 лв. Проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор продължават по цялото Черноморие.

От ДАМТН припомнят, че всички граждани, които имат съмнение за неточно измерване, могат да подават жалби директно към тях на контактите, посочени в сайта.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).