Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Масови проверки на инспектори по борси и складове за дърва във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:08 / 18.02.2016Коментари (0)1011
© Черно море
С Ивайло Кондов - главен експерт в Регионалната дирекция по горите - Варна, и горският инспектор Венелин Великов, екип на Медийна група "Черно море" беше на инспекция по Крайезерния път на борси и складове за преработка и продажба на дървесина. 

Проверките са за спазването на изискванията за задължително видеонаблюдение на обектите и маркировка на суровината. С GPS-устройствата по камионите от началото на годината се осъществява контрол по транспорта. По всяко време проверяващите могат да изискат и т.нар. "превозен билет".

Много се говори за "дървената мафия", но във Варна горските инспектори си вършат отлично работата, защото нарушенията и да ги има, са с доста по-нисък процент спрямо други райони на страната. Преди началото на акцията Ивайло Кондов говори пред екипа ни за новите законови разпоредби. Той обясни, че първоначалният замисъл на видеонаблюдението е бил създаването на общ сървър, на който в реално време служителите на Изпълнителната агенция по горите за могат да проследяват кой влиза и кой излиза от обектите. Технически трудното изпълнение на това изискване е ограничило нещата само до задължителен запис от камерите, който при необходимост може да се изиска на съответния носител. Това изискване, както и въвеждането на GPS-устройствата, и сега не се посрещат особено радушно в бранша, но законът трябва да се спазва.

Първият проверен обект е за търговия с дървен материал,
който се оказва един от най-старите в града - съществува от зората на демокрацията. Шефът му Христо Петров от близо 5 г. има видеонаблюдение в склада, с което да ограничи евентуалните посегателства. Инспекторите и нашият екип са посрещнати добре, веднага е предоставена необходимата документация. Докато Венелин Великов проследява пратките от доставчиците, Ивайло Кондов обхожда струпаният дървен материал и проверява за произхода му. Няма проблеми - по талпите отдалеч се вижда т.нар. "контролна марка", която удостоверява, че е напълно редовен.

Христо Петров е доста словоохотлив и не скрива, че преди време, когато е поставял видеонаблюдението на обекта, е имал предчувствието, че прави добра инвестиция. "Но не винаги помага. Наскоро, докато обслужвахме клиенти, крадец се намърда в склада и успя да изнесе скъп уред. Веднага проверихме на камерите, видяхме го, от полицията вече го издирват", разкри той.

Според него новите изисквания ще ограничат нерегламентирания дърводобив, защото дават възможност за по-голям контрол. Но споделя мнението, че в най-голяма степен всичко в бранша зависи от хората. Той е започнал още през 1989 г. и досега работи с доказани фирми и няма проблеми.

Проверяващите също са доволни от изрядната фирма. Направеното в склада на Христо Петров е пример за това как трябва да се спазват новите изисквания. Най-важното за видеонаблюдението е камерата да следи входа на обекта и да може да засича номера на автомобилите, които осигуряват транспортирането на дървения материал.

Естествено, къде по-интересна е проверката на борса за дърва за огрев. Своеобразният градски фолклор посочва именно тях за основен проблем през инспекторите. Продължаваме по Крайезерния път на Варна към такъв обект. Посреща ни куче-пазач, очевидно собствениците са в движение, изпълвявайки доставка до клиент. Но след десетина минути се връщат и проверката започва и тук.

Инспекцията е малко по-трудна, защото в склада са струпан всякакъв дървен материал - има и т.нар. "метровки", и цепеници. И тук от пръв поглед се вижда маркировката - съвсем очевидно борсата за дърва работи със суровина с доказан произход. Това личи и от представените документи и превозни билети - Венелин Великов не открива несъответствие в нито един от тях.

Горският инспектор посочва, че проверките действително установяват все по-масовото спазване на новите разпоредби. (Това го виждаме и и ние - камерата е разположена на входа на борсата, дървесината е маркирана.) Доволен е, че във Варненско браншът се е дисциплинирал, а и не създава такива проблеми, както в други области в страната. 

Обяснението е във високия жизнен стандарт, който позволява на хората да не са зависими от дейността на "дървената мафия". Но със сигурност до голяма степен по-малкото нарушения се дължат и на високия професионализъм на проверяващите от Регионалната дирекция по горите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: