Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мецосопрано №1 ще пристигне във Варна след гастрол в Австралия
Автор: Екип Varna24.bg 11:44 / 17.11.2017Коментари (0)2119
©
Един от великите гласове на България - мецосопраното Веселина Кацарова, пое на път от Швейцария, където живее, към последните си ангажименти преди големия концерт във Варна на 5 декември. 

Този път определяната като Мецосопрано №1 дива ще гостува на австралийска сцена. Днес тя лети за Куинсланд, където на 25 ноември ще бъде звездата в концертното изпълнение на операта "Кармен" от Бизе. Неин партньор в ролята на Дон Хосе ще бъде Андреа Каре - ярък талант от новото поколение автентични италиански тенори. Цените на билетите за забележителния спектакъл, с който Куинсландския симфоничен оркестър ще празнува своята 70-годишнина, са от 9 до 0.

 

Междувременно харизматичната прима, която е сред най-скъпоплатените мецосопрани в света, се готви с много специално отношение за гастрола си във Варна. В морската столица тя ще пее на 5 декември в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Ще изпълни прочути арии от някои от коронните роли в своя внушителен репертоар. За радост на меломаните Кацарова ще изпее и най-популярната ария на Кармен - прочутата "Хабанера", с която е вдигала на крака цял стадион с 60 000 души в Германия.

 

За дуетите ще й партнира блестящият баритон Сирил Ровери от Франция. Ще свири Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна с диригент маестро Филип Брид, също от Франция.

 

Пред организаторите на концерта българската прима сподели: "Направих своя дебют във Виенската опера през 1991 г. и в Миланската Ла Скала през 1992 г. България още нищо не знаеше за мен. Във Виена пях с Атлантов, с Мирела Френи, с Едита Груберова - разбирате ли какво съм изживяла? - тогава бях едва на 26 години. Важно е в каква среда ще попадне един артист, какви примери ще види. И ако той има качествата да се развива като личност и като професионалист, добрите неща се случват. Аз обичам да говоря истината - независимо дали е приятна, или не. Затова ме боли за младите таланти, които биват използвани, които твърде рано започват с драматичните роли и след няколко години губят гласовете си - пускат се в огън, за който не са готови още. Това може да се предотврати, но трябва да имат твърд характер и шанса да попаднат на артистичен директор, който е готов да развива гласа им през годините. Аз имах този шанс с Йоан Холендер - легендарна фигура в австрийската музикална култура, дългогодишен директор на Виенската опера. Той ми каза още в началото: "Веселина, Вие трябва да откажете всички драматични роли, да пеете само Росини и Моцарт. Ще дойде време и за драматичните." Затова дори и най-големите ми противници смятат, че гласът ми е запазен - драмата не е във викането. Силата е в изразителността. Преди години е имало артисти с много дълги кариери и аз смятам, че това е възможно и сега. Но за да има дълга кариера, артистът трябва да стане личност."

Кацарова е най-записваното мецосопрано на нашето време, тя има издадени над 90 компакт диска за най-престижните звукозаписни компании. Удивително многообразният й репертоар обхваща над 65 главни роли и се простира от Монтеверди, Хендел и Моцарт през белкантовите композитори Росини, Доницети и Белини до Берлиоз, Масне, Бизе, Сен-Санс, Верди и Вагнер. Призната е за една от най-добрите изпълнителки на Моцарт и Росини в света. Работи със звездните диригенти Колин Дейвис, Рикардо Мути, Зубин Мета, Даниел Баренбойм, партнира си с култови имена от съвременната оперна сцена като Пласидо Доминго, Хосе Кура, Роберто Аланя, Анна Нетребко, Самюел Рейми, Едита Груберова, Йонас Кауфман и др. Носител е на най-високите почетни титли за оперен изпълнител в Германия и Австрия, давани за изключителен принос към културата - "Кamerzingerin" на Виенската и на Баварската опера. Определяна от познавачите като "Мецосопрано №1" в света.

Билетите за концерта на Веселина Кацарова във ФКЦ са на цени от 30 до 100 лв. и могат да бъдат закупени от билетния център на ФКЦ, от касата на Държавна опера Варна









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: