Медиатори ще помагат на варненските роми при издаването на лични карти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:07 / 07.08.2015
977
Във Варна беше представен проект "Мрежа на ромските административни медиатори", предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Ръководител на проекта е Елка Кръстева, която заяви, че инициативите са финансирани по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, т.нар. "Норвежка програма". Изпълнява се в партньорство между Сдружение "Младежки алианс - Варна", Фондация "Български институт за правни инициативи" и Сдружение "Ларго" - Кюстендил. 

Целите на проекта са институционализиране фигурата на ромския административен медиатор. Кръстева заяви, че за 5 години медиаторите са оказвали правна, административна и социална помощ на хората в нужда. В рамките на проекта са били разкривани и т.нар. "правни клиники", в които хората са търсили помощ за решаване на социални, административни или правни казуси, като през годините са били обслужени повече от 2000 човека. 

"Тези медиатори работят в ромските квартали, но те не са изцяло с ромско население и ни търсят абсолютно всякакви хора", каза още Елка Кръстева. Тя посочи, че в годините се е доказала ползата от тези медиатори, посочвайки че във Варна действат здравни и училищни медиатори, които имат много важна роля в интеграцията на ромското население. 

По този повод се предвижда днес да бъде връчено предложение на секретарят на община Варна, за разкриване на щатни бройки в районите, в които има компактно ромско население. 

Елка Кръстева заяви, че през годините административните медиатори са напипали много сериозни проблеми, като във Варна се търсят начини за разрешаването им. Като такъв проблем тя открои липсата на лични карти в част от ромското население, а така също невъзможността да си направят адресна регистрация, която е необходима за преиздаване на личните документи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът на Варна Благомир Коцев обяви супер новина във Фейсбук, св...
Колона коли блокира Крайбрежната алея! Каква е причината?
Поредната вандалщина във Варна. Ако ние не пазим, няма кой да ни ...
Възмутен варненец: Камионите постоянно си минават, но това никой ...
Ето какво интересно събитие има във Варна днес
Голяма изненада очаква варненци и гости на града!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).