Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Медици от МБАЛ "Св. Анна: В последните два месеца сме лишени от усещането за сигурност и спокойствие!
Автор: Пламена Николова 11:15 / 09.07.2021Коментари (0)5911
©
"В последните дни МБАЛ “Света Анна - Варна"ЕАД е обект на публични коментари от страна на зам.-министър на здравеопазването, които ние работещите в лечебното заведение намираме за неуместни и неотговарящи на фактическото състояние на нещата. 

По тази причина началниците на клиники и отделения в МБАЛ “Света Анна - Варна" ЕАД /с изключение на един/ се обединихме около обща позиция, под която се подписахме и която изпращаме до министъра на здравеопазването г-н Стойчо Кацаров /в електронен и в книжен вариант/ . Желанието ни е министърът да бъде коректно запознат със ситуацията в нашата болница и така да вземе своите управленски решения" се посочва в информация, изпратена до Varna24.bg от д-р Валентин Власаков, началник ОАРИЛ в МБАЛ “Света Анна - Варна" ЕАД.

Публикуваме писмото от екипа на болницата без редакторска намеса:

"Ние, лекарите и служителите на “МБАЛ "Св. Анна Варна", сме учудени и възмутени от тиражираните в медиите оценки за състоянието на нашата болница (цитиращи констатации на служебния зам.-министьр на здравеопазването д-р Димитър Петров). Като работещи в МБАЛ “Света Анна - Варна", сме категорични, че т.нар. “сигнали за лошо управление" са плод на лични неудовлетворени амбиции и злонамерени оценки.

Според нас болницата не е имала по-добро управление от десетки години. По време на настоящото ръководство бяха извършени ремонти на всички отделения и клиники. Отделението по анестезиология и реанимация, както и Оперативно отделение бяха доведени до най-високите национални и международни стандарти. Създадено беше ново отделение по патология със секционна, закупени бяха нов компютърен томограф, рентген и друга медицинска апаратура.

Променен е и цялостният облик на болницата, след като бяха обновени фасадите на двете основни сгради, осигурен бе безопасен достъп на пациенти и персонал до отделенията и клиниките, след подмяната на асансьори и обезопасителни парапети на стълбищни съоръжения. Парковата площ бе променена изцяло, след като бяха направени нови алеи, построен бе параклис. Премахнати бяха грозящи стари постройки от 50-те години на миналия век и както споделят пациенти и колеги - “болницата заприлича на болница".

През последната година бяхме изправени пред сериозни предизвикателства, свързани с Covid-кризата.

При спазване на всички противоепидемични мерки бе изцяло променен, достъпът на персонала и пациентите до клиничните бази — създадени бяха филтри на всички входове, организиран бе триаж за пациенти, поетапно бяха разкрити и оборудвани “ковид отделения" изцяло с pecypc на болницата, осигурени бяха своевремнно предпазни средства за персонала, ангажиран с диагностичната и лечебна дейі‹ост при болни с Covid 19. Провеждането на консултативните и контролни прегледи не бе прекъснато, като те бяха пренасочени към Медицински Център, разположен в отделна сграда.

За да функционира ефективно всяко звено и болницата, да работи като добре смазана машина в полза на нуждаещите се от здравна помощ граждани, са нужни както прецизна организация така и спокоен микроклимат.

В последните два месеца сме лишени именно от усещането за сигурност и спокойствие. Дълго време болницата бе обект на серия от тенденциозни проверки, и у нас остава усещането че МБАЛ “Света Анна - Варна" е поставена в ролята на мишена за кадрови рокади, без ясни основания и мотиви, освен политически такива. Вън от всякакви опити за изземване чиито и да е функции по веригата за организация на здравеопазването и водени от желанието МЗ да бъде обективно и коректно информирано, сме длъжни да заявим, че:

Голяма част от нас, работещите в МБАЛ “Света Анна - Варна", сме част от екипа от десетилетия и по стечение на обстоятелствата сме преки участници в историята и развитието на лечебното заведение. Именно в това си качество - на лекари, изградили име и кариера в бившата Окръжна болница, сме длъжни да Ви информираме, че през последните малко повече от три години под ръководството на сегашния управленски екип болницата бе преобразена.

МБАЛ “Света Анна - Варна" е спешната болница на българския Севроизток. Тя поема над 93% от хирургичната спешност и травматизма в региона. През почти половината от календарната година - от април до октомври, тя е лицето на България пред граждани от цял свят, които са избрали Северното Черноморие за своята лятна ваканция

Обвиненията за проблеми в лечебната дейност би трябвало да бъдат обект на задълбочен анализ на съответните органи — Агенция за медицински одит, БЛС и др.

Обвиненията за лошо отношение към персонала имат силно субективен характер и трябва да се базират на конкретни случаи и доказателства.

Относно обявения конкурс за ръководство буди недоумение фактът, че такъв вече е проведен през м. март т.г.

Излагаме всичко това в официална позиция до МЗ, водени от един-единствен мотив: Не искаме да се превръщаме в безмълвни съучастници в едно, според нас, нелогично, неефективно и напълно несправедливо решение, касаещо пряко организацията на работата в ключово за Източна България лечебно заведение.

Не сме склони да сме зрители на един доста евтин сценарий, в който група xopa, смятащи, че имат право на привилегии, превръщат нашата болница в терен за политически и лобистки надмощия.

Затова настояваме за професионален и принципен подход към организацията на работа, дейността и постигнатото в МБАЛ "Света Анна"-Варна, която получи неотдавна и отличието “Болница на 2019-та година"

Смятаме, че когато става дума за ефективно управление на публични активи и здравни грижа за населението, няма място за субективизъм и лични или субективни предпочитания", се посочва в позицията до медията ни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
49-ото Народно събрание
Санирането на сградите
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: