Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Медсестри от Варна: Гаврят се с труда ни, унижени и невидими сме!
Автор: Пламена Николова 12:51 / 01.03.2019Коментари (2)9889
"Тук се гаврят с труда ни. Ние сме унижени и омерзени. Уморени сме. Невидими сме. Чашата преля! Искаме достойно заплащане за труда си. За да не бягаме зад граница, където да търсим препитание. И ние имаме деца и близки, за които да се грижим. Нашата професия е милосърдна, искаме подкрепа и адекватно заплащане. Нарекоха ни едни жени от улицата... Ако ни няма обаче нас, медицинските сестри и лаборанти не знам какво ще правят пациентите". Това бяха част от споделените мнения по време на протеста на медицинските сестри днес във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Десетки здравни работници се събраха до сградата на Община Варна в подкрепа на националният протест на медицинските специалисти по здравни грижи. Протестът бе подкрепен от пациенти и граждани. 

"Работим за жълти стотинки. Само че трудът ни не струва жълти стотинки. Това са нощни дежурства, това са празници, в които сме далече от нашите близки. За кого и защо? За 500 лв. заплата ли? Днес сме тука, утре сме тука, вдругиден пак сме тука! Докато не ни чуят и разберат, че без нас не могат, няма да им се получат нещата. Мен пациенти са ме питали: "На вас нали ви увеличиха заплатите?" Не, не ми е увеличена заплатата! Основната ми заплата е 660 лв. Във Варна заплатите на медицинските специалисти са различни. В една болница е 750, в друга 660, в детските ясли е 560 лв. Във военна болница основната заплата е 440 лв. Работила съм в трите болници и знам какво е положението. Подиграват ни се години наред. Няма да стане, айде да видим като излезем всички на улицата какво ще се получи. Когато няма кой да ви пусне системата и да ви направи назначенията на лекаря, искам да видя как ще оцелявате без нас?", заяви Росица Николова, медсестра в УМБАЛ "Св. Марина".

"Професията ни била хуманна, но като отида в магазина никой не ми дава кило сирене и хляб заради това само. Работя в детска градина и не смятам, че моята отговорност е по-малка от отговорността на една начинаеща детска учителка, която е с основна заплата от 920 лв. Имам 37 години трудов стаж. Затова смятам, че адекватното заплащане за труда ни е поне две минимални работни заплати. И това не е достатъчно, но на фона на беднотията в държавата ни е прииемливо.", допълни Стойка Петкова, сестра в детска ясла. 

"От 30 години работя в Англия като медицинска сестра. Дойдох днес да подкрепя колегите си, защото тук трудът ни не се цени. Там получавам между 17 и 20 паунда на час. Работя за около 5000 лв. на месец. Тук се подиграват с труда на сестрите и лабаронтите, затова скоро няма да останат млади хора, които да искат да останат в системата в България", каза Ирена Маринова. 

"Всички управляващи и цялото общество да се събуди, защото стожерите на едно общество са зравеопазване, образование и сигурност. Ако там нещо не е наред, няма как в обществото да е наред. Управляващи, монетата има и друга страна, чуйте справедливите искания на хората. Благодарим ви за всичко, което правите", обърна се към протестиращите варненка, дошла да ги подкрепи. 

Както вече съобщихме хората в бели престилки настояват и за връщане на медицинските стандарти, промяна в категорията труд и без търговски дружества в здравеопазването.

Колко получават медицинските сестри във Варна в здравните и детските заведения, какви са тревогите и исканията им, вижте в прикаченото видео!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.03.2019 г.
+1
 
 
Сърдете се на премиера си и неговия министър на здравето,дето тепърва щял да умува и не било време за протести.Да живее той с 600 лева,ама те толкова харчат на ден.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: