Меморандум за младежкото участие беше приет в Брюксел от Европейските младежки столици

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:29 / 21.04.2017
2578
Кметове и представители на градове, носители на титлата Европейска младежка столица, отправиха покана към местни лидери от цяла Европа да се присъединят към поставянето на младежкото участие като водещ приоритет в местната политика.

Мрежата на Европейските младежки столици представи посланието на годишната гала вечер #YouthUpGala (#За младежта), най-голямата среща на млади Европейски лидери, провела се снощи, с любезното домакинство на Европейския младежки форум (ЕМФ) и Комитета на регионите в Брюксел.

По време на церемонията, представители на градове от 9 държави подписаха меморандум, с който се ангажираха с поставянето на младежкото участи е като основен приоритет в тяхната политика и с разгръщането на повече местни проекти, насочени към младите хора.

Те призоваха градовете от цяла Европа да се присъединят към тях в това усилие и в другите цели, преследвани от Европейските младежки столици: възможности за участие на младите в процеса на бюджетиране, гражданско образование, развитие на местни младежки съвети, повишаване на средствата за създаване и развитие на младежки зони и ясно очертани възможности за включване на младежта в градското управление. След неофициалната среща на лидерите на ЕС в Рим, по случай 60 годишнината на ЕС, присъствалите снощи градове обединиха позицията си с ЕМФ, че младите хора трябва да бъдат включени в дебатите за бъдещето на Европа.

Участниците обещаха да поведат този процес на местно ниво - да инициират нови, устойчиви инициативи, даващи възможност гласът на младите да бъде чут в този дебат. Меморандумът бе подписан от Торино (Италия), Брага (Португалия), Марибор (Словения), Солун (Гърция), Клуж-Напока (Румъния), Варна (България), Кашкаиш (Португалия) и Нови Сад (Сърбия) на 20 април. Тази коалиция от градове ще работи съвместно като мрежа и заедно с ЕМФ ще разработи и разгърне споменатите инициативи.

Варна беше представлявана от председателя на сдружение "Варна - Европейска младежка столица", г-жа Биляна Раева.


Виж коментарите (0)

Още по темата (143):
26.04.2018 Сдружение "Варна – Европейска младежка столица“ събира последователи
15.12.2017 Варна предава днес ключа на Европейска младежка столица на Кашкайш
17.11.2017 26 деца завършиха Младежка академия по електроника и роботика във Варна
08.11.2017 Превръщат защитно съоръжение по ул. "Барутен погреб" в офис на младежката столица
03.11.2017 "Рапана" отива на топло под покрива на варненски мол?
11.10.2017 Близо 1400 книги изчезнаха от лавиците на "Рапана"
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).