Местният парламент реши: Няма да има референдум за Морската

Автор: Пламена Николова
Коментари (15)
11:13 / 22.01.2018
5429
Няма да има референдум за Морската градина на Варна. Това решение взеха съветниците на извънредното заседание на Общинския съвет, предаде репортер на Varna24.bg. 

Както досега, решението срещна отпор у група природозащитници, инициирали подписката за провеждането на референдума.

"Установено е, че град Варна има 8 пъти по-малко обществени паркове и градини от нуждите за обществено ползване. В текстовата част на ОУП е констатирано, че в гр. Варна от Морската градина до "Владиславово" няма обществени паркове. Междублоковите зелени площи са от друга категория, защото са за ограничено обществено ползване. Днес състоянието на зелените площи в града е далеч под изискванията и постиженията на минали периоди. През 1940 г. е имало по 14 кв.м. зелени площи на жител. Искам да предложа да се наложи строителна забрана в крайбрежната територия за определен период от време и незабавно да се създаде постоянно действащ Зелен съвет с участието на администрацията, съвета и гражданите", предложи по време на сесията бившият общински съветник Иван Величков. 

В защита на застрояването по алеята със заведения и хотели и превръщането й в атрактивна зона за града се изказаха от туристическия бранш във Варна. 

Отказа си за провеждането на референдум съветниците мотивираха с това, че във внесената подписка липсва изискуемият по закон брой подписи, необходими за насрочване на допитването. Другият им аргумент срещу предложението е незаконосъобразността на зададените въпроси.

За провеждане на допитването са необходими 15 185 подписа, представляващи подписите на 1/20 от имащите право на глас в общината. При задължителната проверка на компетентния държавен орган - Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" /ГРАО/, е установено, че валидните подписи са 14 854, т.е. под установения от закона минимален брой.

Другият мотив за отхвърляне на предложението за местен референдум бе, че поставените от инициативния комитет два въпроса: "Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг?" и "Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?", са незаконосъобразни.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление /ЗПУГДВМС/ местен референдум се провежда по въпроси от местно значение, които са от компетентността на органите на местно самоуправление. Конкретните въпроси са от местно значение, но не са от компетентността на Общинския съвет. По тях местният парламент не може да се произнесе, което е "непреодолима пречка за провеждане на допитването", се посочва още в мотивите.

Евентуално положително решение на Общинския съвет за местен референдум би било в противоречие с действащата нормативна уредба, тъй като предвижда приемане на изменения в Общия устройствен /ОУП/ и Подобния устройствен план /ПУП/, без наличие на законово основание за това. Въпросът с промените в ОУП е разрешен със Закона за устройство на територията, се казва още в мотивите на комисията.

Предложените въпроси за местно допитване не са съобразени и със специалния закон, уреждащ територията на Черноморското крайбрежие. Съгласно този закон Общият устройствен план на Варна се приема от национален експертен съвет по предложение на Общинския съвет, а се одобрява от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Промени по плана могат да правят само регионалният министър или кметът на общината след съгласуване с министъра.

Днешната сесия бе свикана в изпълнение на решение на Върховния административен съд.

Административното дело беше образувано през 2013 г. по жалба на инициативен комитет относно подписка за провеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната алея.


Виж коментарите (15)

Още по темата (206):
29.09.2022 Без коли в Морската градина, вижте кога ще влезе в сила!
15.07.2022 Община Варна: Морската градина е държавна собственост, областният управител може да забрани движението на автомобили!
15.07.2022 Благомир Коцев: Не е в правомощията ми да издавам заповед за забрана на коли в Морската градина, това е фалшива новина!
15.07.2022 Сигнал: Областният управител забранява движението на автомобили и в Морската градина
09.02.2021 Терен от близо декар в Морската градина във Варна – продаден на частник
31.01.2021 Адвокат Балачев: Нека активисти на ДБ с имоти в Морската градина ги дарят за зелени площи
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).