Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Местният парламент реши: Няма да има референдум за Морската
Автор: Пламена Николова 11:13 / 22.01.2018Коментари (15)5346
©
Няма да има референдум за Морската градина на Варна. Това решение взеха съветниците на извънредното заседание на Общинския съвет, предаде репортер на Varna24.bg. 

Както досега, решението срещна отпор у група природозащитници, инициирали подписката за провеждането на референдума.

"Установено е, че град Варна има 8 пъти по-малко обществени паркове и градини от нуждите за обществено ползване. В текстовата част на ОУП е констатирано, че в гр. Варна от Морската градина до "Владиславово" няма обществени паркове. Междублоковите зелени площи са от друга категория, защото са за ограничено обществено ползване. Днес състоянието на зелените площи в града е далеч под изискванията и постиженията на минали периоди. През 1940 г. е имало по 14 кв.м. зелени площи на жител. Искам да предложа да се наложи строителна забрана в крайбрежната територия за определен период от време и незабавно да се създаде постоянно действащ Зелен съвет с участието на администрацията, съвета и гражданите", предложи по време на сесията бившият общински съветник Иван Величков. 

В защита на застрояването по алеята със заведения и хотели и превръщането й в атрактивна зона за града се изказаха от туристическия бранш във Варна. 

Отказа си за провеждането на референдум съветниците мотивираха с това, че във внесената подписка липсва изискуемият по закон брой подписи, необходими за насрочване на допитването. Другият им аргумент срещу предложението е незаконосъобразността на зададените въпроси.

За провеждане на допитването са необходими 15 185 подписа, представляващи подписите на 1/20 от имащите право на глас в общината. При задължителната проверка на компетентния държавен орган - Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" /ГРАО/, е установено, че валидните подписи са 14 854, т.е. под установения от закона минимален брой.

Другият мотив за отхвърляне на предложението за местен референдум бе, че поставените от инициативния комитет два въпроса: "Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг?" и "Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?", са незаконосъобразни.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление /ЗПУГДВМС/ местен референдум се провежда по въпроси от местно значение, които са от компетентността на органите на местно самоуправление. Конкретните въпроси са от местно значение, но не са от компетентността на Общинския съвет. По тях местният парламент не може да се произнесе, което е "непреодолима пречка за провеждане на допитването", се посочва още в мотивите.

Евентуално положително решение на Общинския съвет за местен референдум би било в противоречие с действащата нормативна уредба, тъй като предвижда приемане на изменения в Общия устройствен /ОУП/ и Подобния устройствен план /ПУП/, без наличие на законово основание за това. Въпросът с промените в ОУП е разрешен със Закона за устройство на територията, се казва още в мотивите на комисията.

Предложените въпроси за местно допитване не са съобразени и със специалния закон, уреждащ територията на Черноморското крайбрежие. Съгласно този закон Общият устройствен план на Варна се приема от национален експертен съвет по предложение на Общинския съвет, а се одобрява от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Промени по плана могат да правят само регионалният министър или кметът на общината след съгласуване с министъра.

Днешната сесия бе свикана в изпълнение на решение на Върховния административен съд.

Административното дело беше образувано през 2013 г. по жалба на инициативен комитет относно подписка за провеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната алея.




Още по темата: общо новини по темата: 206
29.09.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
09.02.2021 »
31.01.2021 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
оправете ,патистата и околоблоковите пространства в града .парка е достатацен.
0
 
 
Този референдум не касае нито застрояването, нито зелените площи. Целта му е спекулация, за да станат разпознаваеми инициаторите му и да получат повече гласове на следващите избори. Затова и въпросите им са безсмислени. Парка си граничи с морето и без референдум и има зона за хранене. Как може да се връзвате на подобни щуротии?
Aнонимен
на 22.01.2018 г.
0
 
 
как измесват обаче темата псевдоеколозите. в исканията им за референдум изобщо не става въпрос за зелени площи, дървета и прочее. те искат кешовица и място сред общинските съветници
Aнонимен
на 22.01.2018 г.
+1
 
 
Естествено че няма да има референдум. Като нямаш достатъчно подписи в подписката, не може да ти стане номера. Пък и над 50% от подписите са неверни, което си е брутална манипулация от страна на инициаторите на този референдум, които като не са могли да съберат нужните подписи, са почнали да си ги дописват самички едно към гьотере
Aнонимен
на 22.01.2018 г.
-1
 
 
Всичките тимаджийски тролчета-на амбразурата. С другата част от парите, които потънаха уж за стадион Варна ли ще се построят и другите обекти на мафията?
+3
 
 
Гражданите на Варна показаха, че не вярват на този зле скалъпен референдум и на бившите кандидати за общински съветници, които го инициират.
-1
 
 
Дойдоха хора които не милеят за Варна а искат да живеят в морската градина.
+2
 
 
този референдум не е за Морската градина. лъжат ви както си искат, даже и подписите са ви фалшифицирали
Aнонимен
на 22.01.2018 г.
0
 
 
Ще ни съсипят градината !
Aнонимен
на 22.01.2018 г.
0
 
 
Няма референдум - има апашлък....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: