Местят нелегалните бежанци от Варна в София

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:36 / 18.08.2014
762
63-мата имигранти, които вчера "Гранична полиция" задържа край Варна, най-вероятно ще бъдат настанени в някой от центровете на Държавната агенция за бежанците в София. Това заяви в интервю за Дарик заместник-директорът на агенцията Васил Върбанов.

По думите му случаят е безпрецедентен у нас и е цяло чудо, че хората са пристигнали живи, тъй като са пътували в нечовешки условия и в плавателен съд с капацитет максимум 10 души. На борда на нелегалната яхта буквално са били "натъпкани" и 16 деца.

Върбанов отчете повишаване в броя на чужденците, които се опитват да навлязат в страната ни от държави като Ирак и Афганистан. Дали в следващите месеци ще се повтори ситуацията с бежанската вълна, която наблюдавахме миналата година по същото време обаче, все още не е ясно, коментира Върбанов.

"Рискът е много голям, особено като има и деца. Тези хора, които са поели този ангажимент, просто не са мислили. Имигрантите са били подложени на нечовешки условия, можело е да загинат. Децата, които са непридружени, ги пращаме в Баня. Всички останали по съответния ред ги приемаме в съответните центрове. По-вероятно е да дойдат в София", добави той.

По думите на Върбанов има възможност за настаняване в центровете в София:

"Не са препълнени, но ако върви със същия темп, скоро може и да бъдат запълнени. Средно на ден постъпват по 50-60 човека. По-голямата част сега са от Афганистан и Ирак. Така процентът на сирийците намалява. В Ирак има военни действия и хората търсят убежище. В Афганистан също се засилва напрежението и затова се увеличават бежанците оттам".

Всички имигранти, които вчера бяха заловени на открадната българска яхта до нос Шабла, вече са в стабилно здравословно състояние. Бежанците са без признаци на заразни заболявания, като четиримата, които бяха в най-тежко състояние и се нуждаеха от спешна помощ, вече са изписани и са готови да заминат към центровете за настаняване.

Това заяви пред Дарик директорът на РЗИ Варна д-р Светла Станева. По думите й, въпреки че са в стабилно състояние и могат да пътуват, чужденците ще останат под карантина, а на сградата на Морска гара се прави дезинфекция, както и на служителите, които са работили с бежанците, поради риск от заразни болести.


Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
18.08.2014 Прегледаха нелегалните бежанци във Варна, нямат заболявания
18.08.2014 Заловените нелегални имигранти остават под карантина
17.08.2014 Заловиха нелегални емигранти на българска яхта
Още новини от Новини от Варна:
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).