Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Метеоролог: Във Варна е имало много по-обилни валежи! Не е нещо необичайно
Автор: Екип Varna24.bg 10:10 / 22.06.2014Коментари (2)3863
© Impact Press Group
Управителят на ТВ МЕТ Петър Янков е роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършил е Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност метеорология. Има 13 години опит като синоптик във Военновъздушните сили.

- Г-н Янков, станахме свидетели на опустошителни наводнения, които за съжаление взеха и жертви. Кажете коя е основната причина, само голямото количество валежи ли?

- Като метеоролог бих казал, че валежите наистина са много, значителни по количество. Подобни имаше на юг от Бургас, визирам село Черноморец и къмпинг "Градина". Там щетите са главно след изпускането на водни хранилища, които са преливали от многото валежи и са получили по-значителни приливни вълни. Места с голямо количество дъждове са също така Варна, Шумен, Добрич и Албена. Трябва обаче да отбележа, че щетите и жертвите са свързани повече с човешката намеса, със субективния фактор. Ако проследите хронологията, ще видите, че където е нямало проблеми с канализацията, водите бързо са се оттекли и тогава не е имало опустошителни приливни вълни. Точно те са създали проблемите. Водата се е събирала още от предишните дъждове и сега е дошъл критичният момент. В Добрич е подобно положението, в Пловдив - също. Там всяко лято падне ли валеж повече от 20 литра на кв.м, ние си знаем, че от централната жп гара на юг всичко е наводнено - проблемите са стари канализации, голямо строителство. Видяхте във Варна само за три часа какво се получи. Хората трябва да се научат, че с бедствията, с природата не трябва да се шегуваме. От ситуацията страдат най-вече бедните хора, които за съжаление обаче си хвърлят боклуците в реката. Видяхте и репортажите, в които преобладаваше предимно ромско население. Това са и проблемите по северните склонове на Стара планина.

- Необичайни ли са обаче тези валежи, беше споменато, че надвишават многократно месечната норма?

- Надвишават два пъти месечната норма, например във Варна. Там се изляха някъде около 100 литра на кв/м.

- Но необичайно ли е?

- Много е наистина, но не бих казал необичайно. Например преди време имаше такива.

- Например през 2005 година също имаше такива наводнения.

- Точно така. И през 2007 година в Цар Калоян. Максимумът на валежи е 340 л/кв. м, през 1951 година отново във Варна. Така че Варна е обект на подобни интензивни валежи, на такива явления. Но ето в Шумен също паднаха около 70 л на кв.м. Но там няма проблеми, явно канализацията е била по-добра.

- Кой е виновникът за тези валежи, за циклон ли става въпрос?

- Общо взето, се създаде обстановка с интензивни валежи в Североизточна България на базата на циклон, който премина през Черноморското ни крайбрежие и местата там попаднаха в неговата западна периферия. Той обаче бързо премина и сега е над Харков. Този циклон не е много мощен, но създаде подходяща обстановка за силни гръмотевични бури. Много хора употребяват този термин. Но какво представлява гръмотевичната буря? Освен гръмотевици и светкавици се изисква да има поне градушка или силен вятър със скорост над 100 км/час. Като има един или тези два елемента, то гръмотевичната буря се смята за силна. Това бяха условията, най-общо казано, за такива гръмотевични бури и е един от пътищата за преминаване на средиземноморските циклони. Другия път ще го наблюдаваме в края на следващата седмица, когато тъй наречената "Унгарска депресия" ще започне да преминава още в сряда вечерта и тогава чувствително ще се повишат температурите по нашето Черноморско крайбрежие. Характерна е със силните южни ветрове и рязкото затопляне. Така че по Черноморието в четвъртък се очакват температури до 30 градуса.

- Тоест времето се нормализира, така ли?

- Точно така, още от днес ще има много слънце, високи температури, бели купести облаци. Време, характерно и запомнено от нашите ученически ваканции. Така че астрономическото лято дойде и днес то ще се покаже в най-добрата си светлина.

- Но ще има ли други валежи, да очакваме ли такива?

- Разбира се, летни валежи ще има, но започва един тридневен период на повече слънце с високи температури между 29 и 32 градуса. В неделя и понеделник не се очакват валежи, във вторник ще превили в Западна България, въпреки че ще остане топло. В сряда ще премине облачна вълна с превалявания, но температурите ще се задържат в рамките на 24 - 29 градуса. В четвъртък в Западна България ще вали, а в Източна ще е топло и ветровито - характерно време за преминаването на тази "Унгарска депресия". Тя се придвижва от Италия към Унгария и затова носи това име. През първия ден от нейното преминаване температурите се повишават, а на втория ден започват валежите. Тогава времето ще е динамично, с вятър и ще наблюдаваме такова най-вече в петък, ако прогнозата е успешна.

- Колко силни ще са тези ветрове?

- Вятърът от юг ще се усили, но категорично не може да се говори за ураганен вятър. Ураганът е със скорост над 140 км/час. Изненадах се и че преди ден се появи информация за очаквана приливна вълна, което не е така. Но е важно да се знае, че голямото застрояване, увеличението на населението в големите градове довежда до използването на повече вода, до задръстването на канализациите. Затова е необходимо да се вземат мерки.

- След тази хладна пролет ще имаме ли поне истинско лято? Ще можем ли спокойно да почиваме на море?

- Общо взето, първата част на юли се очертава да е динамична, с превалявания, след 10 юли обаче времето ще е по-сухо и топло. Така че в средата на юли и август ще е в рамките на нормалното от гледна точка на количество валежи и температури. Те ще са около средните. През втората половина на лятото ще е по-сухо и приятно.

- Да разбираме ли, че август е по-добре за море?

- Да, така е. Общо взето,в началото на август и в края времето е по-динамично, но е по-приятно за море. И тази година ще е така. Прогнозата е за месец с валежи около нормата.

Източник: в. "Монитор"




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
На 100% има отговорни лица за това което се слу4и в Варна но вси4ко в Балгаря е от ден до пладне и се потулят не6тата с лека рака ,но само близките на по4иналите се запомнят този ден
0
 
 
Демек има хора които не са си свар6или работата запу6ени 6ахти и пускане на вода от реки язовири,за6то когато се слу4ат такива не6та тагава да обра6таме внимание ми не на време
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: