Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Международни музикални и оперни академии във Варна с нови предизвикателства
Автор: Екип Varna24.bg 09:12 / 16.04.2018Коментари (0)1953
©
Стартира продажбата на билети за дългоочакваната премиера на Street Scene от Курт Вайл, за предстоящите оперни спектакли и значими вокално-инструментални концерти на "Варна интернешънъл“. На варненска сцена ще видим маестро Грегъри Бухалтер, диригент в Метрополитън опера в Ню Йорк, заедно с екип от уважавани имена в музикалния свят и симфоничния оркестър на Ашдод в Израел – плеяда изявени музиканти, преподаватели от американски и канадски престижнии университети.

За пореден път българо-американската концертна агенция "Варна интернешънъл“ организира интригуващи музикални събития в черноморската столица - възможност за творческа среща в продължение на цял месец между млади таланти и изявени и утвърдени професионалисти. Една неповторима амалгама от традиции, култури, опитности, емоции и преживявания в рамките на Седмата оперна академия и Деветнадесетата лятна музикална академия! 

Този уникален музикален проект започва на 20 май, когато се открива VII-та оперна академия с майсторски класове за оперни изпълнители, пианисти и диригенти и продължава до 17 юни, когато е последното събитие в концертния цикъл на продуцентската компания "Варна интернешънъл". Поредицата прояви се осъществяват в сътрудничество със симфоничните оркестри на Пазарджик и град Ашдод в Израел, декорите и костюмите са по проект и изработка на Държавната опера на Стара Загора.

Седмица по-късно стартира и традиционната XIX лятна музикална академия (27 май – 6 юни 2018) с майсторски класове за певци, инструменталисти и диригенти, водени от видни международни изпълнители и педагози, специалисти в различни области на музикалното изкуство от САЩ и Европа. Участниците в нея ще изучават "Магнификат" за солисти, петгласен хор и оркестър на Йохан Себастиан Бах и Меса в до мажор оп. 86 на Лудвиг ван Бетовен. "Магнификат" (1723) е едно от първите произведения, написано от Бах в качеството си на новоназначен кантор на църквата "Св. Тома" в Лайпциг. Авторът й съчетава духовното със светското начало; следва литургичните традици, но и добавя нови нюанси, развили се в музикалния език на следващите поколения. Месата на Бетовен (1807) е един от първите опити на композитора в този жанр и може би затова от нея блика емоционален заряд и директност на изказа. Концертното изпълнение на двете мащабни творби е на 5 юни, 19 ч. в зала "Аула“ на Икономическия университет във Варна. 

Участниците в оперната академия пък ще подготвят премиерното за България изпълнение на операта "Улична сцена“ на Курт Вайл – 10 и 11 юни от 19.00 ч., (официални гости на първата премиера са негово Превъзходителство, Посланика на САЩ в България Ерик Рубин и неговата съпруга Никол); операта "Лястовичката" на Джакомо Пучини – с две представления на 16 юни от 11.00 и от 19.00 ч. и едно на 17 юни от 19.00 ч. и с реверанс към детския образен свят – шедьовъра на Морис Равел "Детето и вълшебствата" на 31 май и 1 юни от 19.00 ч. Концертите са в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна и са под диригентството на Грегъри Бухалтер, диригент в Метрополитън опера в Ню Йорк, артистичен директор и диригент на оперния театър във Феърбанкс, щата Аляска и на "Опера камерата " във Вашингтон, музикален директор на операта в Лас Вегас, щата Невада. Други лектори от международния екип на седмото издание на оперната академия са:

-         диригентът Трей Дейвис (директор на хоровите дейности, Щатски университет на Луизиана);

-         режисьорите Рейчъл Харис (директор на операта на Щатския университет в Луизиана), Патрик Хансън (директор на опера "МакГил“, Монреал, Канада) и Дейл Морхаус (Университет на Мисури, Канзас Сити);

-         вокалните педагози Линда ди Фиоре (Университета на Северен Тексас, опера на Санта Барбара, Калифорнийски университет в Санта Барбара), Дженифър Глидън (Тексаски A§M университет в Комерс), Томас Стюдебейкър (Чикагски колеж за сценични изкуства, Илинойс), Керъл Уилсън (Университета на Северен Тексас), Скот ЛаГраф (Щатски университет "Стивън Фулер Остин"), Уесли Лоурънс (Щатски университет "Сам Хюстън", Тексас);

- пианистите Марек Ружински (Кралска опера "Ковънт Гардън“, Лондон, Обединено кралство), Джоуди Гоубъл (Щатски университет, Айова) и Елизабет Паркър (Чикагски колеж за сценични изкуства, Илинойс)

- сценографът Тодор Демеров (Държавна опера на Стара Загора).

Освен в оперните спектакли, младите таланти на оперната академия "Варна интернешънъл" имат възможност да покажат сценичните си умения и в два вечерни галаконцерта в Градската художествена галерия: на 26 май от 19.00 ч. с песни и арии от американски композитори и на 13 юни от 19.00 ч. с програма от европейски композитори.

“Варна интернешънъл" е продуцентска компания, създадена в сърцето на САЩ от един българин и неговата съпруга. Българинът е Калин Чонев, син на проф. Марин Чонев, основателят на представителния смесен хор “Морски звуци" и на Международния майски хоров конкурс “Проф. Георги Димитров" във Варна.

“Варна Интернешънъл" е лидер в музикалната индустрия и по-специално в организацията на мащабни кантатно-ораториални, оперни и други класически музикални събития. От основаването си през 1999 г. до днес компанията организира и продуцира десетки музикални събития: фестивали, музикални академии и конкурси в САЩ, Израел и много държави в Европа, включително и в България, в рамките на които се осъществяват и стотици концерти с участието на хиляди музиканти от различни континенти и държави по цял свят - от Северна и Южна Америка, Европа, Австралия, Азия и Африка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Катастрофи във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: