Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Международният джаз фестивал "Варненско лято" с много изненади за годишнината си
Автор: Екип Varna24.bg 16:27 / 27.07.2016Коментари (0)1030
©
Международният джаз фестивал "Варненско лято" е едно от знаковите събития на варненския фестивален сезон - запазената марка на музикалното Лятно време по Черноморието. 

Началото е през 1992 г., когато една от легендите в българския джаз - саксофонистът и композитор Анатолий Вапиров създава концепцията на форума. Варненското джаз общество и Община Варна се обединяват около неговата идея в морската столица да се представя стойностен авторски джаз от България, Европа и Америка и стават организатори на фестивала. Двигател и артистичен лидер на джаз фестивала, Вапиров отстоява ревностно през годините тази концепция и с това печели уважението на музикантската общност и публиката.

На пресконференция днес бащата на варненския джаз фестивал Анатолий Вапиров припомни, че фестивалът встъпва в своя четвъртвековен юбилей с впечатляваща равносметка - на неговата сцена са гостували световни имена в джаза като Алберт Мангелсдорф, Доменик Пифарели, Мел Уелдрън, Луис Склавис, Мирослав Витоус, Трилок Гурту, Карин Крог, Джон Сърман, Маркус Щокхаузен, Виенна Арт Оркестра, Еберхард Вебер, Френски национален биг-бенд.

Сцената на варненския фестивал е обичана и от големите български джаз музиканти. На нея са излизали Йълдъз Ибрахимова, "Бели, зелени, червени", "Акустична версия", Борисов биг-бенд, Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Теодоси Спасов, Стоян Янкулов, Владимир Карпаров, Роко Захариев, Венцислав Благоев и още много джазмени, които са приятели на фестивала.

Варненският фестивал е популярен сред тях като музикантския български джаз форум - в него се търси експериментът, търсят се срещите на култури и формации с участници от България, Европа и Америка.

25-то издание на джаз фестивала "Варненско лято" се реализира с подкрепата на Община Варна - фонд Култура, Министерството на културата, фондация Америка за България, Гьоте институт, Полски институт София и Австрийското посолство в София.

"За Община Варна е чест да има в палитрата от летни фестивали своето Джаз Лято - отбеляза на пресконференцията Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие" в общината. - Бих акцентирала върху факта, че фестивалът е не само едно наситено с отлични концерти 4-дневно събитие. Джаз фестът създаде в нашия морски град традиция на директно общуване с музиката в историческата среда на Английския двор на Археологическия музей. С джаз феста това пространство се утвърди като място за артистични прояви за публики от познавачи на различни изкуства. Фестивалът наложи и модел на вписване на визуалните изкуства в рамките на музикалното събитие с изложби на уважавани български художници, работещи у нас и в чужбина, които преобразяват сцената под небето."

Тазгодишното 25-о издание на джаз фестивала "Варненско лято" обещава да се превърне в креативна среща на музиканти, които пристигат във Варна от България, Русия, Австрия, Германия, Украйна, Франция, Полша и Норвегия, посочи Анатолий Вапиров.

Тази година за пръв път фестивалът ще бъде открит от варненска група - Bandwagon Acoustic, двама от участниците в която също се включиха в пресконференцията - братята Нейко Бодуров и Димитър Бодуров. Те живеят в различни страни и рядко успяват да свирят заедно, затова споделиха, че това е много добра възможност за тях.

Две събития ще съпътстват фестивала - лекция на джаз критика Владимир Гаджев за развитието на полския джаз - на 30.07. в Дома на архитекта, и изложба в Английския двор на Археологическия музей с работи на варненски художници, вдъхновени от джаза, сред които са Димитър Трайчев и Мария Зафиркова.

Началото е на 28 юли от 20:30 с Bandwagon Acoustic от България и Арт ансамбъл Архангелск от Русия. Вторият ден е за Андрей Прозоров трио от Австрия и Владимир Карпатов квартет от Германия и България. На 30 юли на сцената под звездите ще излязат Тамара Лукашева и Матиас Шрифъл от Украйна и Германия, Георги Корназов и Проект "Съзнание" от Франция и България. Финалът на 31 юли е с трио "Акустична версия" от България, Адам Балдиш и Хелге Лиен трио "Мостове".

Билетите за концертните вечери са по 5 лв., за деца - 3 лв., началният час е 20:30.

Джаз критикът Владимир Гаджев представя програмата на фестивала така: " Юбилейният 25-ти международен джазов фестивал "Варненско лято" е конструирал програмата си така, че да напомни за основната линия в своята стратегия. А тя е - широк път на най-младите, креативно посветили се на джаза музиканти. Тази година фестивалът се открива от варненски джазмени - варненска формацията на Нейко Бодуров Badwagon Acoustic. В същата вечер ще имаме възможност да чуем и знаменития руски "Арт-ансамбъл Архангелск", наследник на едноименния състав от 1970 г., в своето време едната от двете авангардни групи в бившия Съветски съюз (другата е "Ганелин трио"). Втория фестивален ден предлага среща с двама стари познайници - триото на Андрей Прозоров от Австрия и квартета на Владимир Кърпаров с негови колеги от България. В програмата на третата вечер се включват също познати имена - на певицата и пианистка Тамара Лукашева с германския мултиинструменталист Матиас Шръфл, както и българо-френския проект на Георги Корназов Consciouness (Съзнание).Финалът е предоставен на момчетата, които преди 25 г. го откриха и поостаряха с него - "Акустична версия". Веднага след тях излиза един истински младок, полския джазов цигулар Адам Балдих, обявен за № 1 в годишните класации (2012, 2013 и 2014 г.) на списание Jazz Forum. Той ще свири с норвежците от "Хелге Лиен трио" в програмата Bridges (Мостове). В съпътстващата фестивална програма на 30.07.2016 г., събота, в Дома на арахитекта от 18,00 ч. ще се отбележи 60-годишнината на първия в социалистическия лагер международен джазов фестивал - този в курортния град Сопот, Полша. Темата е формулирана "От Сопот джаз '56 до рухването на Берлинската стена... и по-нататък".

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: