Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE предстои във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:20 / 05.09.2019
2427
Тази седмица Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE обяви членовете на журито, което ще отсъжда най-добрите късометражни заглавия в 4 състезателни категории в рамките на 16-ото издание на кинофорума. Прецедент за българската киноиндустрия е факта, че най-добрите късометражен игрален и анимационен филм от международната селекция, както и победителят в националната надпревара ще имат възможността директно да влязат за разглеждане и да се борят за номинациите за престижните награди ОСКАР®.

Сред експертите, на които се пада нелеката задача да изберат победители от 144те заглавия тази година спадат следните:

Али Агарди (Иран) - режисьор на късометражни филми с над 600 участия по международни фестивали и носител на над 150 отличия.

Файзал - Азам Куреши - продуцент и сценарист, работил по именити документални продукции в Англия и САЩ.

Катя Тричкова (България) - основател на продуцентската компания Контраст филмс, която развива и продуцира документални и игрални филми.

Огнян Ковачев (България) - основател и ръководител на магистърска програма “Литература, кино и визуална култура" в СУ “Св. Климент Охридски".

Паскал Рейнман (Швейцария) - кинооператор, основал компанията Nordhang Film GmbH в Цюрих.

Питър Мурдма (Естония) - кинооператор, организатор и директор на Sleepwalkers – международен фестивал за късометражно кино и директор на ShortEst Short Film Center.

Филип Илсън (Великобритания) - артистичен директор и съосновател на London Short Film Festival.

Рита Капучо (Португалия) - фестивален директор, програматор и продуцент, един от директорите на Международен филмов фестивал Porto Femme и програматор на сесиите Porto Femme.

Санди Либерсън (САЩ) - знакова фигура в европейската и американската филмова индустрия, основава компанията Goodtime/VPS заедно с Д. Пътнам, с когото продуцират едни от най-значимите филми на 70-те и 80-те години на миналия век.

Ширин Еренсой (Турция) - продуцент, базиран частично в Истанбул, където е гост-лектор във Факултета по комуникации на университета Кади Хас.

Витеслав Чованец (Чехия) - завършил специалност Кино и Аудио-визуална култура, част е и от програматорския екип на One World Human Rights Film Festival в Прага. Включва се в екипа на Чешкия филмов център, част е и от Чешки филмов фонд, където отговаря за промотирането на чешки документални и късометражни филми в чужбина.

доц. д-р Зелма Каталан (България) - преподавател в катедрата по англицистика и американистика на Софийски университет "Св. Климент Охридски“ с опит като лектор по български език и литература в университетите в Лийдс и Шефийлд, Великобритания и гост-професор в Щатския университет на Ню Йорк - Олбъни, САЩ, където преподава курс по британска литература на 20 век.

Богатата експертиза и опит на членовете на журито  гарантират безпристрастната и експертна оценка на това кои заглавия заслужават да грабнат призовете на IN THE PALACE. Междувременно отвори официалната регистрационна форма за 16-ото издание на кино форума. Акредитация за събитието ще могат да получат специалисти от филмовата индустрия, студенти, изучаващи киноизкуство, както и медийни представители. За първа година IN THE PALACE отваря врати не само за професионалисти от сектора, но и за фенове и почитатели на късометражния жанр.

Напомняме, че фестивалът ще се проведе в гр. Варна от 19 до 26 септември в сградата на ФКЦ Варна. Цялостната програма на фестивала предвижда прожекции, професионални конференции и срещи с индустрията, питчинг сесия, както и редица концерти, част от музикалния фестивал IN THE PALACE. За поредн път екипът на фестивала отбелязва позитивната тенденция все повече български автори да кандидатстват за участие с всяко следващо издание.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).