Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Международният музикален фестивал "Откритие" отбелязва 30-годишнината си с концерт
Автор: Пламена Николова 15:28 / 07.06.2021Коментари (0)1739
Музикалният фестивал "Откритие“, единственият оцелял във времето български международен поп фестивал, който през 2021 г. навършва тридесет години, ще отбележи годишнината си с концерт, в който ще се проведе на 21 юни. Това съобщи за Varna24.bg Доно Цветков, председател на фондация “Откритие", продуцент, създател и директор на международния фестивал.

Традиционно фестивалът провежда Международен конкурс за песен от млади автори, един от малкото подобни в Европа, Международен конкурс за изпълнител, съпътстваща програма в продължение на месец, която представя промоции на книги, музикални албуми, филми, творчески ателиета, изложби. Върхът на всяко издание са международните конкурси за песен и изпълнител, с продължителност от между три и пет часа, в които участват изпълнители от около двадесет страни от цял свят, оценявани от изцяло професионално международно жури. Във фестивала са били представени над шестдесет и пет страни от всички континенти.

Тазгодишното празнично издание на "Откритие“ обаче ще бъде белязано от пораженията на пандемията, която на практика стопира нормалното провеждане на музикални изяви с публика, в някои страни почти напълно. " Това показа и в каква степен националните култури уважават създадените традиции, без да ги делят на държавни и частни. Подкрепата на културните събития от страна на управляващите е белег за осъзнаването на важността на културата като фактор и за нормално човешко общуване. Концертите и музикалните фестивали са част от този процес“ заяви създателят на фестивала Доно Цветков. "Не е тайна, че през последните години фестивалът "Откритие“ не попада сред приоритети на местната културна администрация. Недостатъчният бюджет, който му се присъжда и все по-трудното намиране на спонсори, го лишава от възможността да се провежда в цялостния си вид, с който е познат и отвъд границите на страната. Въпреки това "Откритие“ продължава да съществува, заради публиката, която го е следила през годините  и заради многобройните изпълнители, музикални мениджъри и продуценти и автори на песни, за които фестивалът е бил трамплин в кариерата.“

В YouTube канала на фестивала вече започна излъчването на записи от предходните му издания.

Международният музикален поп фестивал "Откритие“ започва да се провежда през 1992 г. като конкурс за млади български изпълнители. Международно участие има от 1994 г., от 1998 г. се провежда международен конкурс за изпълнители, а от 1999 г. и международен конкурс за песни от млади автори. Тези два конкурса дават възможност на стотици млади творци от цял свят да се изявят на професионална сцена, тръгвайки си от Варна и България с награда или със самочувствието, че са забелязани на международно ниво. Фестивалът е бил и повод чужденци да попаднат за първи път в България, а някои след това да се върнат отново, просто като туристи, защото са останали с добри впечатления.

Много настоящи български певци са постигнали първите си успехи именно на сцената на "Откритие“. Сред тях са Деси Добрева, Мирослав Димов (някога като част от дует "Каризма“ с Галя Курдова), Силвия Горанова (ЕсилДюран). Многократно на фестивала са гостували като жури или специални гости почти всички известни имена от българската поп сценапрез годините, както и Филип Киркоров, звезди на малтийския мюзикъл и италиански изпълнители, печелили награди на Сан Ремо. Много от лауреатите на фестивала от различни страни след това са постигали успехи на песенния конкурс "Евровизия“. "Откритие“  винаги е имал и съпътстващи събития, като изложби, представяния на музикални книги и филми. Само във Варна на фестивала е гостувала световноизвестната руска фотографка Галина Кмит (1931 – 2019). Сред приятелите на "Откритие“ са Розмари Стателова и Георги Тошев. 

Следете YouTube канала на фестивала "Откритие“

Фейсбук: Discovery-Festival-OTKRITIE

Официален сайт https://discoveryfest.com








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: