Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Международният театрален фестивал "Варненско лято" започва днес
Автор: Екип Varna24.bg 13:51 / 30.06.2021Коментари (0)840
©
Варна отново ще е домакин на най-мащабното театрално събитие в България - Международният театрален фестивал "Варненско лято", който се завръща на живо в дните от 30 юни и 12 юли. Проявата е със съдействието на Община Варна.

Фестивалът се открива тази вечер от 19 ч. на сцената на ДТ "Стоян Бъчваров“ с юбилейния спектакъл "100“, създаден по повод 100 годишния юбилей на театъра от режисьора Боян Иванов.  

Юбилеят е тема и на специалната кръгла маса "100 години Драматичен театър – Варна“ на 1 юли от 11 ч. в Градската галерия "Борис Георгиев“. Нейни модератори са театроведите Камелия Николова и Николай Йорданов, а изтъкнати актьори на варненския театър от различни поколения, режисьори и театрални критици ще споделят своите спомени, впечатления и разсъждения за развитието на един от най-големите театри в страната и водеща сцена във Варна. Кръглата маса ще се проведе заобиколена от ретроспективната изложба на дългогодишния сценограф на театъра Тодор Игнатов "В паралелни светове“.

Отново на 1 юли, но от 17:30 ч. пред галерията ще се открие изложбата "Театърът – това съм аз“, инициирана от Международното триенале за сценичен плакат. Тя представя селекция от творби на български плакатисти, интерпретиращи заглавната тема. Изложбата може да бъде видяна върху оградата на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" от 1 до 15 юли.

Вечерта на 1 юли от 19:00 ч. в рамките на програма "Интермецо“ – съвместна инициатива с Международния музикален фестивал "Варненско лято“, се представя испанско-българският спектакъл "Човешки приливи“. Той съчетава мултимедия, хореография, музика и поезия в сценична импресия за човешкия емиграционен поток. Композитор на спектакъла е Томас Марко от Испания, а хореографията е дело на Надя Димокова.

Програмата на Международния театрален фестивал "Варненско лято“ продължава на 2 юли от 19:00 ч. на сцената на Драматичен театър – Варна с новия спектакъл на Теди Москов "Няма да платим! Няма да платим!“ по Дарио Фо, който той поставя в Театър "София“. "Ще видите едно от най-смешните ми представления, изпълнено превъзходно от едни от най-смешните артисти, с които съм работил“, обещава режисьорът.

Общо десет са спектаклите в българската селекция на тазгодишното издание на фестивала. Част от нея и е неговата продукция "Портрети на неизвестното“ – музикално-драматичен и визуален пърформанс, създаден от композитора Петър Дундаков, режисьора Явор Гърдев и визуалния артист и сценограф Венелин Шурелов. Като изпълнители ще видим актьора Иван Бърнев заедно с музикантите Ина Кънчева (сопрано), Василена Серафимова (маримба и перкусии) и Маргарита Илиева (пиано). Премиерните представления на "Портрети на неизвестното“ са на 10 и 12 юли от 21:15 ч. в двора на Археологическия музей.

В международната фестивална селекция ни очакват спектакли от Нидерландия, Германия и Испания, както и прожекция на хитовата британска продукция "Сирано дьо Бержерак“ с филмовата звезда Джеймс Макавой.

 

Билети могат да се закупят на касите на Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ и на Фестивалния конгресен център (за събитията там), както и на bgbileti.com и fccvarna.bg. Фестивалната програма на viafest.org.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: