Минен ловец "Цибър" ще се включи в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:51 / 17.03.2021
1991
Минен ловец "Цибър“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС от 18 март до 8 април ще изпълнява задачи в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2) в акваторията на Черно и Средиземно море.

В рамките на този период българският военен кораб ще участва и в учението на ВМС на Република Гърция "Ariadne - 2021", което ще се проведе от  27  март до 4 април 2021 г., обясни за Varna24.bg Кап. II ранг Лъчезар Иванов, командир на трети девизион "Миночистачни кораби“

Участието на минен ловец "Цибър“ в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО ще даде възможност на българските военнослужещи да повишат бойната си подготовка при изпълнение на задачи по тактическо маневриране, оказване на помощ на аварирал кораб, прехвърляне на леки товари на море, както и при провеждане на операции по откриване и унищожаване на морски мини.

Съвместните действия на екипажи от военноморските сили на България, Гърция, Испания, Италия и Турция спомагат за повишаване на нивото на оперативната им съвместимост. Те допринасят за усъвършенстване на способностите на военнослужещите за участие в противоминни операции, както и за ефективно прилагане на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване с кораби от военноморските сили на страни-членки на НАТО.

По време на 20-дневното плаване минен ловец "Цибър“ ще посети пристанищата Истанбул (Турция) и Патра (Гърция).

Подготовката на екипажа за участие в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО се осъществи в сложните условия на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. На личния състав бяха направени PCR тестове. Военнослужещите бяха карантинирани на борда на кораба, където се проведе и последният етап от подготовката.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).