Минимизират шумовото замърсяване в района на летище Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:54 / 27.03.2015
955
На 26 и 27-ми март в Община Варна и Община Бургас се проведоха първите информационни срещи с местните общности и местната власт за информирането им за усилията на авиационната общност по отношение на околната среда и установяването на форум - Съвместно управление на въздействието върху околната среда (СУВОС). Организатор на срещите бе "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД", който е участник в съвета, наред с Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", Държавно предприятие на "Ръководство на въздушното движение" (ДП РВД), Летище София, Летище Пловдив, Летище Горна Оряховица, авиокомпании България Ер, Уиз Ер и Ер Виа.

Форумът е учреден в изпълнение на европейските изисквания в областта на авиацията и е в съответствие с една от мерките в областта на околната среда, заложена в Европейския план за въвеждане на Единно европейско небе (ESSIP). Целта на дейностите по тази мярка е минимизиране на шумовото замърсяване и емисиите на газове от експлоатация на въздухоплавателните средства в районите на летищата, както и намаляване на ефекта на замърсяване, произтичащо от изпълнението на противообледенителни процедури преди излитането на въздухоплавателните средства. За постигането на тази обща цел, както и на други специфични цели, се създава структуриран форум за всяко летище, в който участват т.нар. оперативни заинтересовани страни - доставчикът на аеронавигационно обслужване, летищният оператор и авиационните оператори, ползващи даденото летище. Установяването на СУВОС, като широко разпространена практика в Европа до края на 2015 г., е един от приоритетите на Европейския генерален план за управление на въздушното движение.

Бъдещите дейности на СУВОС са свързани с актуализиране на основните документи на СУВОС в България, за пълно съответствие с публикуваната от EUROCONTROL през септември 2014 г. "Спецификация за Съвместно управление на въздействието върху околната среда в района на летищата", привличане на нови членове - оператори на въздухоплавателни средства, постигане на конкретни резултати и реализиране на общи проекти, свързани с подобряване на резултатността спрямо околната среда, продължаване на комуникациите и обсъжданията с широк кръг заинтересувани страни, сътрудничество с EUROCONTROL и ACI Europe, и признаване чрез независима сертификация.

На срещите беше представена още информация за инвестициите и политиката на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД за устойчиво развитие, която се базира на постоянно подобряване на процесите и оказваните услуги. Беше представена и информация от ДП РВД за потенциалните ползи за околната среда от въвеждането през периода 2014 - 2015 г. на нови схеми за долитане и отлитане на въздухоплавателни средства към и от летищата Варна и Бургас.

Участие в срещите взеха представители на Община Варна и Община Бургас, РИОСВ Варна и Бургас, РЗИ Варна и Бургас, Варненска туристическа камара, Бургаска регионална туристическа камара, авиокомпании Bulgarian Air Charter, BH Air, S7 Airlines, Belavia, ДП РВД, "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, Летище София.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).