Министри откриха с водосвет Центъра по интервенционална рентгенология във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:26 / 28.01.2019
2800
Министърът на здравеопазването и министърът на образованието присъстваха на откриването с водосвет на Центъра по интервенционална рентгенология в УМБАЛ "Св. Марина“, предаде репортер на Varna24.bg.

"Това е една модерна лаборатория, която ще спаси живота на много хора. На нея ще се обучават и много студенти. С подобна апаратура ще задържаме млади лекари. Имаме студенти от 48 държави в света. Трябва да се гордеем с това което се прави, защото това е бъдещето", заяви ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов.

Центърът по интервенционална рентгенология разполага с последно поколение ангиографска апаратура, закупена от МУ-Варна. Тя е разположена в ремонтирана и отлично оборудвана зала с анестезиологична машина, което дава възможност за мултиекипна работа и извършването на хибридни операции. 

Общата инвестиция за новата апаратура и ремонтни дейности е над 2 млн.лв. 

Високотехнологичният център е поредният резултат за българското здравеопазване и образование от отличната съвместна дейност между МУ-Варна и УМБАЛ "Св. Марина" и ще бъде от изключително значение както за лечението на пациенти, така и съвременното обучение на студенти, специализанти и докторанти. 

В центъра ще се извършват всички видове инвазивни процедури под образен контрол, а възможността за високоскоростна видеовръзка позволява да се представят пред студентите най-новите методики в реално време, както и да се представят клинични случаи и процедури на различни медицински и научни форуми в страната и чужбина. 

Новият ангиограф е единствен в страната с таванно окачване на С-рамото и 55 инчов плосък дисплей. Налична е и система от ехографски апарат с най-модерни безжични трансдюсери, предаващи образа директно на работния дисплей. Тази комбинация дава отлична възможност за извършване на целия набор от интервенционални процедури в човешкото тяло под образен контрол. Благодарение на мощния софтуерен пакет лесно и бързо могат да се получват детайлни образи от кръвоносните съдове във всички части на тялото.

Новата ангиографска апаратура ще помогне за извършване с високо качество на широк набор съдови и несъдови интервенции - за бързо и ефикасно лечение на остър исхемичен мозъчен инсулт, аневризми на мозъчните съдове и аортата, както и на атеросклеротични промени в съдовете на крайниците. Предвижда се извършването и на най-модерни процедури в областта на онкологията като трансартериална химиотерапия и радиофреквентна аблация на тумори на черния дроб.

Вижте повече във видеото.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).