Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Министър Богданов: Очакваме обективен съдебен процес за собствеността на Пловдивския панаир
Автор: Екип Varna24.bg 14:01 / 29.02.2024Коментари (0)1756
©
Очакваме утре обективен съдебен процес по делото, което Министерството на икономиката и индустрията води, при който да се докаже правотата на държавата и тя да си възстанови 29 на сто от акциите на Пловдивския панаир, които в момента са в Община Варна, предоставени безвъзмездно от държавата преди години. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в интервю за БТА във връзка с утрешното заседание на Софийския градски съд по делото за панаира. "През последните месеци усилията ни бяха насочени към това да спрем скритата приватизация на панаира“, коментира той. Министър Богданов изрази очакване за възможно най-широка подкрепа на местно ниво както в Община Пловдив, където десетилетия панаирът е бил емблема на града, така и от Община Варна.

Икономическият министър напомни, че вече нееднократно е била заявена от кмета на община Варна подкрепа за връщането на акциите на Пловдивския панаир на държавата. "Проведохме срещи с Общинския съвет във Варна, очакваме и ясна стратегия за развитие, която сме предложили като акционер, която да бъде разгледана в по-широк кръг, включително на общинско ниво и от различните акционери, за да може панаирът да си върне капацитета и славата, която е имал преди години“, посочи министърът.

Богданов напомни, че това е петият най-голям панаир като площ в Европа, който е близо три пъти по-голям от панаира в Хамбург и два пъти по-голям по площ от тези в Атина и във Виена. "Плановете ни са този панаир да възвърне славата си на международно събитие, което ще се организира ежегодно, включително и есенният панаир, заяви министърът. Държава планира отварянето на панаира и към нови индустрии и международни партньорства, които да гарантират, че той ще функционира с максималния си капацитет“, допълни Богданов.

"В момента виждаме значително намален капацитет, влошени финансови показатели и рентабилност на панаира, каза министърът и допълни, че държавата и в частност Община Варна досега не е получавала като акционер дивидент. "Този панаир трябва да работи, да продължи да бъде вратата за българската индустрия към света, но работейки ефективно, Пловдивският панаир би могъл да генерира допълнителни приходи в хазната, които да достигат потенциално към българския бизнес и граждани чрез изплащане на дивидент“, заяви министърът и посочи, че това не се е случило от "започването на скритата му приватизация".

Богдан Богданов напомни за стъпките, предприети от Министерството през последните месеци, за спирането на скритата приватизация на Пловдивския панаир, която по думите му дълги години е била съществен проблем на общинско ниво. "За първи път държава пое ясни ангажименти да възстанови тези акции като собственост на Министерството на икономиката и индустрията“, посочи министърът.

Той напомни, че с предприетите действия от Министерството през последните месеци вписването на апорта на акциите в Търговския регистър е спряно и към момента е наложен запор върху тези акции, докато не приключи делото за собствеността.

В края на септември 2023 г. по заведеното от министър Богдан Богданов дело пред Софийския градски съд бе потвърдено и второто особено искане за налагане на запор върху 16 314 400 броя поименни безналични акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Определението на Апелативния съд, като втора инстанция по обезпечителното производство е окончателно и не подлежи на обжалване.

Напомняме, че икономическият министър разпореди пълен правен анализ по казуса с Пловдивския панаир в началото на юни миналата година. По-късно, със свое решение, Министерският съвет му възложи да извърши всички възможни действия в защита на държавния интерес. В средата на юли 2023 година беше предявен иск за признаване на собствеността на държавата върху акциите.

В средата на август 2023 г., в резултат на заведеното от министър Богданов дело пред Софийския градски съд и на предявените две особени искания, Апелативният съд – Пловдив потвърди спирането на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от община Варна към "Пълдин туринвест" АД. Съдът потвърди определението на Окръжния съд – Пловдив, който спря охранителното регистърно производство за вписване на увеличаването на капитала на "Пълдин туринвест" АД чрез непаричната вноска на Община Варна – 16 314 400 поименни акции до приключване с влязло в сила съдебно решение на производството. Това означава, че до края на производството акциите от Пловдивския панаир няма да отидат в частното дружество "Пълдин туринвест" АД.



Още по темата: общо новини по темата: 52
16.02.2024 »
25.01.2024 »
25.09.2023 »
04.08.2023 »
24.07.2023 »
08.06.2023 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: