Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Министър Лукарски: Добрата иновационна среда е условие за по-високи доходи
Автор: Екип Varna24.bg 14:40 / 06.07.2015Коментари (0)1024
© Bulfoto
"Постоянното въвеждане на нови технологии е задължително условие за запазване конкурентоспособността и повишаване производителността на труда, а оттам и на доходите". Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на конференция на тема "Висококонкурентен сектор за устойчив икономически растеж и заетост", която се провежда във Варна. Събитието се организира от Асоциация на индустриалния капитал в България и Групата на работодателите на Европейския икономически и социален съвет.

"Българската икономика има нужда от добре функционираща иновационна среда, която да гарантира възможности за бърз преход към производство на стоки с висока добавена стойност", посочи министър Лукарски. По негови думи обаче съществуващите към момента условия у нас не допринасят за насърчаване на иновациите.

Той заяви, че страната ни е формулирала амбициозната, но постижима цел да постигне дял от 1,5% от БВП за разходите за научноизследователска и развойна дейност и иновации до 2020 г. Определяща за постигането на тази цел е "Иновационната стратегия за интелигентен растеж" (ИСИС), за чието разработване е отговорно Министерство на икономиката. Стратегията очертава четири тематични области, в които потенциалът за растеж е най-голям и в които ще бъде фокусирана целенасочена подкрепа - информационни и комуникационни технологии; мехатроника и чисти технологии; индустрии за здравословен живот и биотехнологии и нови технологии в креативни и рекреативни индустрии.

В условията на глобална конкуренция за таланти, идеи и капитали от една страна и фискални ограничения от друга идеята на ИСИС е да концентрира усилия, там където те ще имат най-висока възвръщаемост. Стратегията определя възможности и за всеки регион да получи истинско конкурентно предимство, като намери своите ниши или включи нови технологии в традиционните индустрии и използва своя специфичен "интелигентен" регионален потенциал.

"Визията, около която всички се обединихме, е България да направи качествен скок в иновационното си представяне на ниво ЕС. Това ще ни помогне да се справим с обществените предизвикателства в сферата на демографията, устойчивото развитие, интелектуалния капитал и здравето на нацията", допълни министър Лукарски. Той посочи, че за да създаде необходимите предпоставки за това Министерство на икономиката работи в няколко направления - създаване на подходяща законова рамка; подобряване достъпа до финансиране на МСП чрез създаване и развитие на инструменти за финансов инженеринг; увеличаване на публичните и стимулиране на частните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и иновации; подобряване на иновационната структура чрез развитието на технологични паркове, инкубатори, центрове за трансфер на технологии.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Гергьовден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: