Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Министър Лукарски: Забравили сме, че сме морска държава
Автор: Екип Varna24.bg 12:42 / 07.07.2015Коментари (0)765
© Вulfoto
"Ние в София не се сещаме, че имаме море, освен, когато дойде време за плаж. А морският бизнес е един изключително сериозен отрасъл, който е структуроопределящ", каза по време на среща с представители на варненския бизнес министърът на икономиката Божидар Лукарски, предаде репортерна Varna24.bg.

Коментарът му бе по повод оплакването на представители на морския бизнес, че през последните 20 години корабоплаването, кораборемонта, пристанището и другите морски отрасли не са обект на внимание от страна на държавата. 

След приватизацията на БМФ корабите на параходството са намалели от 70 на 20, а работещите във фирмата от 5000 на 400 човека. Хората в бранша напомниха на министъра, че много от малките предприятия в сектора фалираха. Те дадоха пример с "Варна шипинг", където 600 работници останаха на улицата. 

Морските "лъвове" се жалваха, че един голям морски град като Варна няма силоз. Това пренасочва големите кораби, които разтоварват зърно и скраб в Констанца.

Като част от решението на проблема морските хора виждат в създаванетона консорциум между частни и държавни дружества, който да се заеме с изграждането на необходимото за бизнеса съоръжение. Стана ясно, че вече има разработен проект за интермадолен терминал на холандска фирма, но дълги години проблемът е неглежиран и не е ясно кога морската столица ще се сдобие с чакания от 1968 г. силоз. 

"Държавата липсва и по отношение на кораборемонта. Няма банкови гаранции и други механизми, които европейските страни прилагат. Става въпрос за кредитно-финансовите регулатори", коментираха хората от морския сектор. За пример те дадоха Гърция, която стимулира по всякакъв начин корабоплаването си.  

"Имам добри контакти със Сърбия, Грузия и Македония. За съжаление не можем да почерпим опит от тях в тази насока, тъй като членството ни в ЕС ни ограничава. За съжаление в министерството липсва чист ресор "Морска икономика", който да се заеме сериозно с включването на бизнеса в морски изложения. Ще си взема бележка и ще очаквам да ми предсотавите информация за тези изложения, за да представим страната там. Освен това ще направим нещо в следващите оперативни програми да допуснем участие малки и средни предприятия в морския бизнес", ангажира се Божидар Локарски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: