Министър Лукарски: Забравили сме, че сме морска държава

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:42 / 07.07.2015
770
"Ние в София не се сещаме, че имаме море, освен, когато дойде време за плаж. А морският бизнес е един изключително сериозен отрасъл, който е структуроопределящ", каза по време на среща с представители на варненския бизнес министърът на икономиката Божидар Лукарски, предаде репортерна Varna24.bg.

Коментарът му бе по повод оплакването на представители на морския бизнес, че през последните 20 години корабоплаването, кораборемонта, пристанището и другите морски отрасли не са обект на внимание от страна на държавата. 

След приватизацията на БМФ корабите на параходството са намалели от 70 на 20, а работещите във фирмата от 5000 на 400 човека. Хората в бранша напомниха на министъра, че много от малките предприятия в сектора фалираха. Те дадоха пример с "Варна шипинг", където 600 работници останаха на улицата. 

Морските "лъвове" се жалваха, че един голям морски град като Варна няма силоз. Това пренасочва големите кораби, които разтоварват зърно и скраб в Констанца.

Като част от решението на проблема морските хора виждат в създаванетона консорциум между частни и държавни дружества, който да се заеме с изграждането на необходимото за бизнеса съоръжение. Стана ясно, че вече има разработен проект за интермадолен терминал на холандска фирма, но дълги години проблемът е неглежиран и не е ясно кога морската столица ще се сдобие с чакания от 1968 г. силоз. 

"Държавата липсва и по отношение на кораборемонта. Няма банкови гаранции и други механизми, които европейските страни прилагат. Става въпрос за кредитно-финансовите регулатори", коментираха хората от морския сектор. За пример те дадоха Гърция, която стимулира по всякакъв начин корабоплаването си.  

"Имам добри контакти със Сърбия, Грузия и Македония. За съжаление не можем да почерпим опит от тях в тази насока, тъй като членството ни в ЕС ни ограничава. За съжаление в министерството липсва чист ресор "Морска икономика", който да се заеме сериозно с включването на бизнеса в морски изложения. Ще си взема бележка и ще очаквам да ми предсотавите информация за тези изложения, за да представим страната там. Освен това ще направим нещо в следващите оперативни програми да допуснем участие малки и средни предприятия в морския бизнес", ангажира се Божидар Локарски.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...
Кенийци завладяха Варна, но аплодисментите бяха за 9-годишният Ди...
Този 42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството с...
Как едно варненско семейство започна успешен бизнес в Гърция
Варненските шофьори ще са доволни днес
Дъжд и облаци днес над Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).