Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Министър Виолета Комитова обсъди подготовката на Общия устройствен план на община Бяла с протестиращи срещу застрояването на "Карадере"
Автор: Екип Varna24.bg 15:36 / 29.06.2021Коментари (1)1710
©
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе среща с протестиращи срещу застрояването на местността "Карадере“ в община Бяла. В нея участваха Люба Батембергска от сдружение "Спаси Карадаре", Тома Белев – общински съветник в Столична община и представител на групата "Зелени закони“, и Павел Антонов от организацията "Локални алтернативи за устойчиво развитие – ЛАЗУР“ в община Бяла. От страна на МРРБ на срещата присъстваха арх. Иван Шишков, Николай Ганев и Ангел Ангелов – съветници на регионалния министър, и арх. Пенчо Димитров – директор на дирекция "Устройство на територията и административно-териториално устройство“.

Пред арх. Комитова представителите на протестиращите заявиха, че са притеснени от предварителния проект на Общ устройствен план на община Бяла, който отново предвижда застрояване на зелени зони, макар и с намалени параметри. Според тях в него има заложени пороци, произхождащи от ползването на неактуални данни за статута на земите и действащото законодателство. Те напомниха, че със закон е забранено урбанизирането на частни горски територии, които са придобити чрез заменки в периода 2004-2009 г., което по думите им не е отчетено, както и има и непълна информация за зоните с дюни, плажни ивици и земеделски площи. Представителите на протестиращите настояха да не се допусне безобразно застрояване на плажната зона и да се помисли за алтернативни форми на туризъм, които могат да носят доходи на местното население и общината.

Министър Комитова информира, че към момента е изготвен предварителен проект на Общия устройствен план на община Бяла, който ще се подложи на оценка за въздействие на околната среда, екологична оценка и оценка за въздействието, като тези процедури са дълги и с неясен изход за бъдещите планове и намерения. Всички становища, които са получени в хода на общественото обсъждане и предварителното съгласуване, са изпратени към компетентните органи. Министърът подчерта, че в този предварителен план не може да се говори за строежи и брой туристически легла.

С оглед установяване на евентуални пропуски и изчистване на плана, ще се изискат допълнителни данни от различните институции, увери регионалният министър. От Министерството на земеделието и храните и Областна дирекция "Земеделие и гори“ – Варна ще бъде изискана справка за броя на земеделските имоти, за които има изготвен подробен устройствен план, но на тях не извършено строителство до 2017 г. Ще се поиска и справка за заменените имоти горска територия, които също да се изключат от плановете за урбанизация. От Регионалната инспекция на околната среда и водите – Варна ще се изиска справка за имотите с подробни устройствени планове, за които има извършен ОВОС, както и Оценка за съвместимост, в които може да се реализира инвестиция, защото отговарят на законовите изисквания. Събраната информация ще бъде подадена към проектантския екип, който изготвя Общия устройствен план, за да се нанесат съответните промени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.06.2021 г.
0
 
 
Белев или е надушил пари или са му платили да мъти водата и после негови хора да се настанят там!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Природни стихии
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: