Министърът на финансите заповядал ценните антични монети да се дадат на РИМ – Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:38 / 25.05.2018
2732
В навечерието на 24 май Митница - Варна предаде на Регионален исторически музей - Варна 709 антични и средновековни монети. Монетите са задържани от митническите служители и са отнети в полза на държавата с прокурорско постановление. Със заповед на министъра на финансите Владислав Горанов те се предоставят на Регионален исторически музей -  Варна (РИМ – Варна).

Това е най-голямото количество монети, постъпвало досега в музея от Митница - Варна, съобщи директорът на РИМ - Варна Игор Лазаренко на съвместна пресконференция на 23 май 2018 г. с началника на Митница - Варна Светлан Савов.

По време на пресконференцията бяха показани пред медиите монетите, които стават част от фонда на музея в навечерието на Деня на българската просвета и култура. Две (сребърна и медна) са от емисиите на българския цар Иван Александър. Част от монетите са от ХХ век и са на Княжество България и на Трето царство България, уточни гл.ас.д-р Игор Лазаренко.

Най-ранните от бронзовите и сребърни монети датират от ІV в. пр. н. е., а най-късните – от ХХ в. Сред тях има монети на македонски царе, елински и римски градове в Тракия и Долна Мизия, както и на почти всички римски императори от ІV в. и на византийски императори от началото на VІ до края на ХІІІ в.

С постъпването им в РИМ Варна, нумизматичният фонд на музея ще обогати тематичните си колекции, добави директорът на музея Лазаренко. Той благодари на митническите служители от Варна за високия професионализъм и спасените ценни монети, които ще бъдат достъпни за специалистите и обществеността.

Монетите са задържани от митническите служители на Митнически пункт Летище Варна в багажа на чуждестранен гражданин, опитал да ги изнесе нелегално от страната, уточни началникът на Митница - Варна Светлан Савов в отговор на журналистическите въпроси.

"Опазването на културно-историческите ценности от незаконен трафик е наша обща кауза", коментира той, подчертавайки доброто сътрудничество между митническите служители и музейните експерти във Варна.

По данни на Световната митническа организация нелегалният бизнес с културно-исторически ценности се нарежда на второ място по печалби след разпространението и търговията на наркотици, изпреварвайки дори незаконната търговия с оръжия и със стоки, нарушаващи права върху интелектуална собственост, добави Светлан Савов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).