Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Министърът на образованието преряза лентата на обновената Търговска гимназия във Варна
Автор: Пламена Николова 10:51 / 28.09.2020Коментари (0)7306
Министърът на образованието Красимир Вълчев преряза лентата на обновената Търговска гимназия "Г.С.Раковски" във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

На церемонията по официалното откриване на обекта след приключването на ремонта, присъстваха председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов, директорът на дирекция "Образование и младежки дейности"Лилия Христова и началникът на Регионалният инспекторат по образование в морската столица Венцеслава Генова. 

Министърът се срещна с преподавателите и учениците в обновените класни стаи, които имат изцяло нова визия. 

"С подкрепата и съдействието на фирмата-изпълнител "Рони Колор" се реализираха различни цветови решения в учебните стаи. Колективът на гимназията успя да осъществи и проекта "Обичам моето училище" на фондация LightSource Сharity, която насърчава образованието, като осигурява комфортна и релаксираща среда в училище. В преобразяването на интериора се включи цялата училищна общност  - учители, родители и ученици. В резултат на инициативата учебните стаи бяха не само обновени, но носят послания, които насърчават младите хора да се самоусъвършенстват, да трупат знания, да обичат родината си, да ценят добродетелите, да вярват в своите способности. Гимназията ни е първата във Варна, работила и реализирала този проект, който е на обща стойност 50 000 лв. През изминалите месеци посрещнахме много предизвикателства, включително и грозно посегателство върху сградата - паметник на културата. Вандалският акт бе извършен на 24 юли 2020 г., когато все още неизсъхналата фасада на училището беше надраскана. 

С усилията на целия колектив на Варненската търговска гимназия и с подкрепата, която получихме от институциите, се справихме с всички трудности и днес преобразената Варненска търговска гимназия изпълнява своята мисия, успешно съчетавайки традиция и бъдеще. 

Ремонт бе направен и на чешмата в гимназията. Тя е градена през 1888 г. Повече от 30 години не работеше. На 14 септември, Кръстовден, от нея отново потече вода, като поличба за здраве и благословия", сподели директорката на училището Жечка Георгиева. 

Както медията ни съобщи, проектът по обновяването на престижното училище е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 г. (ОПРР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и е част от Процедура BG16RFOP001-3.002 "Подкрепа за професионалните училища в Република България“.

Главната цел на проекта е създаване на условия за модерни образователни услуги чрез цялостно обновяване на образователната инфраструктура на Варненска търговска гимназия "Г. С. Раковски“, гр. Варна.

Сградата на учебния корпус на гимназията е част от групов паметник на културата с местно значение.

Основните дейности, които бяха изпълнени в рамките на договора за СМР са:

Изпълнение на мерки за енергийна ефективност;

Основен ремонт на покривите;

Цялостен ремонт на вътрешните инсталации - отоплителна, електроинсталация и ВиК;

Цялостен вътрешен ремонт на сградите на учебен корпус и физкултурен салон;

Ремонт на спортна площадка;

Преместване на съществуващи външни тоалетни - изграждане на нови санитарни помещения в учебния корпус;

Фасадна реставрация и реставрация на дворна чешма;

С изпълнението на договора бяха създадени условия за достъп на хора с увреждания като на 1-вия етаж е адаптиран санитарен възел и е осигурен достъп до първо ниво на сградата на учебния корпус.

Общата стойност на строително-ремонтните дейности възлиза на 1 174 527 лв., от които 1 127 160 лв. са европейско финансиране, а останалите средства в размер на 74 367 лв. са собствено финансиране на Министерството на образованието и науката.

Община Варна, с Решениe № 243-3 от Протокол 6/13,14.07.2020 г. на Общински съвет – Варна, финансира ремонт и обновяване на останалите извън проекта части от дворното пространство на обща стойност 127 375 лв. за да се постигне надграждане на проектните дейности и цялостния облик и модернизацията на образователната институция.

Срок на договора за БФП (за целия проект): 43 месеца (27.02.2017 г. – 27.12.2021 г.)











Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: