Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Министърът на туризма обсъди край Варна летния сезон и поддръжката на плажовете
Автор: Пламена Николова 17:30 / 16.09.2022Коментари (0)1064
©
Министър Димитров проведе работна среща с концесионерите и наемателите на плажове по българското Черноморие. На срещата в к.к. “Слънчев ден" присъстваха и заместник-областните управители на Варна, Добрич и Бургас. Те обсъдиха актуални теми и проблеми от изминалия активен летен сезон, както и пътищата за подобряване на имиджа на дестинацията чрез повишаване качеството на туристическата услуга и увеличаване броя на плажовете с гарантирана чистота и безупречни условия за туризъм. Министър Димитров отчете, че това лято Министерството на туризма извърши интензивни и по-строги проверки по плажовете и представи визията си за следващия летен сезон, която включва увеличаване на броя на плажовете с еко-етикета “Син флаг". “Вие сте лицето на летния туризъм, когато отиваш по крайбрежието, то е главно заради плажа и морето", подчерта служебният министър.  

Концесионерите споделиха, че това е първата среща на министър с тях, посветена само на плажовете, а проблемите са много различни и специфични за всеки плаж. Като общи и най-важни теми те изведоха водното спасяване и липсата на кадри. 

От Асоциацията на концесионерите призоваха за промени в наредбата за водното спасяване, която определиха като прекалено остаряла и в наредбата за националните курорти. Беше коментирано разполагането на водно-спасителни постове по плажовете и необходимостта от уеднаквяване на критериите. Концесионерите предложиха като възможно решение на проблема с водното спасяване и липсата на кадри да бъде позволено на студенти от Националната спортна академия да практикуват стажове като спасители. Беше поискана среща с МРРБ във връзка със заустването на води по много от плажовете - друг актуален въпрос, който беше коментиран.  

На срещата присъства и представителят за България на международната програма "Син флаг“ Станимир Георгиев, който коментира с концесионерите и наемателите, които имат желание да повишат престижа на стопанисваните от тях плажове, как биха могли да кандидатстват и как да изпълнят условията, за да получат еко-етикета "Син флаг“. Той отбеляза, че мястото на срещата е на един от емблематичните плажове, който заедно с Дюни, носи без прекъсване етикета вече четвърт век. 

За това лято сертифицирани да носят престижния знак са 18 български плажове и едно яхтено пристанище, но министър Димитров призова стопанисващите българските плажове да положат усилия, за да бъде поне удвоен този брой и другото лято те да са 40. Министърът изтъкна пред тях, че нашите съседки Турция и Гърция, с които България се конкурира, имат в пъти повече сертифицирани със "Син флаг“ плажове. Той подчерта, че това увеличение на плажовете, над които се вее син флаг, ще издигне престижа на дестинацията и на българския туристически продукт, давайки определени гаранции за чистота и качество. 

Съществува пряка зависимост между степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава и броя на присъдените сини флагове. Пример за това са първенците в класацията – Испания (729), Гърция (602), Турция (572), Франция (536), Италия (509) и Португалия (431), които имат най-много флагове и се радват на завидна посещаемост.  

"Това е дългосрочно действие, което можем да инициираме още сега и да започнем с малки стъпки, макар служебният кабинет да е с по-ограничен хоризонт на действие. Целта ни е да покажем на света и на нашите гости, че България гарантира сигурността и здравето на плажуващите,“ отбеляза министър Димитров. Концесионерите проявиха. интерес към инициативата, като на срещата бяха коментирани част от общо 33-те критерии, на които трябва да отговарят, за да получат еко-етикета.



Още по темата: общо новини по темата: 859
14.08.2023 »
08.08.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
01.11.2022 »
предишна страница [ 1/144 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Решения на Общински съвет Варна
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1600) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: