Мислят как да заглушат плажните заведения

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
12:01 / 30.07.2014
2678
Актовете, които община Варна съставя на летните открити заведения за превишаване на допустимата сила на звука, могат лесно да бъдат отхвърлени, ако бъдат обжалвани в съда. Това призна зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов пред комисията "Обществен ред и сигурност" към Общинския съвет.
В момента контролът на нощния шум от плажните дискотеки е затруднен заради липсата на акредитация на РЗИ - Варна, стана ясно на заседанието. От своя страна общината пък няма собствена техника, за да извършва измерванията, нито пък има правомощия да го прави. Единственият вариант е специалистите на РЗИ да направят замерванията и да предоставят данните на общинските контролни органи. Именно тук обаче идва и проблемът с обжалването на актовете, което в момента лесно може да се спечели от собствениците на заведенията.

Тодор Иванов обърна внимание и на друг проблем и той е, че сигналите на гражданите, на които децибелите им идват в повече, са често за конкретно заведение. Когато обаче проверяващите отидат на място, за тях е трудно да определят дали силната музика идва точно оттам или от друго място. Заради голямата посещаемост пък повечето заведения предпочитат дори да платят глобата си, но да не намалят музиката. Това изобщо не решава проблема на варненците, които предпочитат да си лягат по-рано през лятото.

Въпросът за контрола на звука от плажните заведения беше повдигнат от общинския съветник от БСП Януарий Вичев. Той попита комисията кой е позволил превръщането на Морските бани в поредица от популярни заведения. Общинският съветник от "Нашият град" Андрей Василев, който е и представител на концесионерите на плажната ивица, обясни, че разрешението е дадено от държавата. В хода на дебата се дадоха различни идеи как заведенията да станат по-тихи. Една от тях беше да се задължат собствениците и ползвателите им да изградят шумоизолиращи прегради.

Според Вичев те може да са достатъчно ниски, за да не пречат на гледката. Съветникът обясни, че проблемът на живеещите в близост до морето е нивото на ниските честоти, които се носят от плажа към града.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).