Митрополит Йоан: Ако България е дала нещо отрицателно на света, това са богомилството и дъновизмът

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
13:45 / 05.04.2016
1898
Вместо да се направи конференция на светлото духовно минало на Велики Преслав, се поставя въпросът за една ерес, която не е донесла нищо положително за България. Така Варненският и великопреславски митрополит Йоан коментира във варненския ефир на Дарик предстоящия събор, посветен на богомилството във Велики Преслав.

"Ако България е дала нещо отрицателно на света, това са богомилството и дъновизмът. Това е нещо чуждо, което не води до спасението на човек", смята духовникът. Според него не е редно за целта да се използва побратимяването с италиански град.

"Защо да се връщаме във времето на езичеството, когато България е имала принос за славянската цивилизация и поколения учени се занимават с това? Защо богомилството се обявява като втори Златен век и така се подменя историята?", попита риторично митрополитът. Той подчерта, че времето на Великия пост не е подходящо за провеждане на подобна инициатива.

"Велики Преслав в момента е един не голям град, но запазил ясни традиции и с хора с по-изтънчена чувствителност, които се възприемат като християни. Защо да им поднесем едно такова духовно събитие в кавички, което ще ги смути? Не предизвиквам никого, не призовавам да се прави контрапротест. В Светото православие любовта е нещо много важно и една агресивна стъпка не е нужна, но трябва да кажем, че тази проява не я считаме за нещо нормално и спокойно", обясни отецът.

Той посочи, че течения като дъновизма и орфизма също нямат място в християнския живот, тъй като стъпват на езическа еклектика и първична суеверност.

Според митрополит Йоан пророчицата Ванга е имала "трагичен живот". Неврокопският дядо Натанаил молел баба Ванга да съобрази храма си в Рупите с изискванията на религията, но тя отхвърлила молбите, спомни си Варненският митрополит.

"В този храм на Ванга животно не иска да нощува. Много хора се възползваха от тази жена, но има богослови, които изразиха становище. Животът, който тя изживя, е един трагичен живот. Но дали се осъзна и покая?", каза още отец Йоан.

Той не скри, че ислямизация в Европа има, но призова да бъдем внимателни в отношението си към бежанците.

"Те са човеци. Те идват със своята вяра. Някои от тях се смущават от кръста на аптеките в някои страни, или пък от някои християнски символи. Ние трябва да бъдем внимателни. Но те трябва да преценят, че отиват като мигранти на дадено място, с привичките на което трябва да се съобразяват", коментира духовникът.

По негови думи не може тероризмът да се оправдава с религията и няма как да се убива в името на Бог.

"Разчита се на необразовани хора, които се държат в изолация и стават лесно оръжие в ръцете на хора, които ги подготвят", посочи митрополитът.


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).