Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Митрополит Йоан: Ако България е дала нещо отрицателно на света, това са богомилството и дъновизмът
Автор: Екип Varna24.bg 13:45 / 05.04.2016Коментари (3)1881
©
Вместо да се направи конференция на светлото духовно минало на Велики Преслав, се поставя въпросът за една ерес, която не е донесла нищо положително за България. Така Варненският и великопреславски митрополит Йоан коментира във варненския ефир на Дарик предстоящия събор, посветен на богомилството във Велики Преслав.

"Ако България е дала нещо отрицателно на света, това са богомилството и дъновизмът. Това е нещо чуждо, което не води до спасението на човек", смята духовникът. Според него не е редно за целта да се използва побратимяването с италиански град.

"Защо да се връщаме във времето на езичеството, когато България е имала принос за славянската цивилизация и поколения учени се занимават с това? Защо богомилството се обявява като втори Златен век и така се подменя историята?", попита риторично митрополитът. Той подчерта, че времето на Великия пост не е подходящо за провеждане на подобна инициатива.

"Велики Преслав в момента е един не голям град, но запазил ясни традиции и с хора с по-изтънчена чувствителност, които се възприемат като християни. Защо да им поднесем едно такова духовно събитие в кавички, което ще ги смути? Не предизвиквам никого, не призовавам да се прави контрапротест. В Светото православие любовта е нещо много важно и една агресивна стъпка не е нужна, но трябва да кажем, че тази проява не я считаме за нещо нормално и спокойно", обясни отецът.

Той посочи, че течения като дъновизма и орфизма също нямат място в християнския живот, тъй като стъпват на езическа еклектика и първична суеверност.

Според митрополит Йоан пророчицата Ванга е имала "трагичен живот". Неврокопският дядо Натанаил молел баба Ванга да съобрази храма си в Рупите с изискванията на религията, но тя отхвърлила молбите, спомни си Варненският митрополит.

"В този храм на Ванга животно не иска да нощува. Много хора се възползваха от тази жена, но има богослови, които изразиха становище. Животът, който тя изживя, е един трагичен живот. Но дали се осъзна и покая?", каза още отец Йоан.

Той не скри, че ислямизация в Европа има, но призова да бъдем внимателни в отношението си към бежанците.

"Те са човеци. Те идват със своята вяра. Някои от тях се смущават от кръста на аптеките в някои страни, или пък от някои християнски символи. Ние трябва да бъдем внимателни. Но те трябва да преценят, че отиват като мигранти на дадено място, с привичките на което трябва да се съобразяват", коментира духовникът.

По негови думи не може тероризмът да се оправдава с религията и няма как да се убива в името на Бог.

"Разчита се на необразовани хора, които се държат в изолация и стават лесно оръжие в ръцете на хора, които ги подготвят", посочи митрополитът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на brusarski
премахни филтъра

0
 
 
Богомилството в България с по-малък успех и на запад с по-голям успех е спомогнало и допринесло за реформирането и модернизирането на християнската религия, докато православието е останало най-ретроградната и консервативна част от християнството, подлога и изтривалка на всяка светска власт с доктрината за цезаропапизма. Най-големите злини в 1300 годишната си история сме понесли от православните ни "братя" гърци и сърби. Изявлението на Йоан е неадекватно, както почти всички публични изяви на т.нар. синод.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: