Митрополит Йоан: Надяваме се до края на годината храмът "Св. Прокопий Варненски“ да е осветен и посреща миряните

Автор: Пламена Николова
Коментари (4)
14:51 / 02.09.2020
2643
Изграждането на новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски" е на финалната права и до края на годината трябва да бъде осветен и да отвори врати за миряните на Варна. Това съобщи наскоро Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, предаде репортер на Varna24.bg.

"Не смея да го изрека на глас, но силно се надяваме до края на годината да осветим храма. Сега се прави вертикалната планировка. Фирмите работят, всичко е уточнено. В момента се разписва централния купол, олтарът е готов, иконите също са готови и след приключване на изписването на централния купол веднага ще монтираме всички икони на иконостаса. Вече е монтиран и престола, поръчани са всички столове, камбаните са монтирани, има подово отопление и вече сме в готовност да приключваме.

Искам да отбележа, че иконите са дело на брат и сестра, Галин и Деница - чада на епархията от град Добрич. Галин е завършил своето образование в Белград, където е специализирал иконопис, а Деница също завърши иконопис и в момента е докторант в Москва. И двамата имат много изписани храмове, някои от които извън България. Затова съм убеден, че всичко в храма ще стане много красиво. Стенописването е един бавен и скъп процес, така че целият процес по изписването на храма ще става постепенно. Много хора вече изявяват желание да дарят средства, за да се изпишат всички стени в храма и вярвам, че ще се случи.

Ние искахме още на 14-ти юни да осветим храма, но пандемията ни забави. Това е едно обстоятелство, което никой не предвиди. Точно поради тази причина сега не смея да определя и нова дата, защото по-добре първо да сме готови и тогава ще съберем хората. Искам да успокоя и хората за оградата, която възнамеряваме да сложим около храма – тя ще бъде много красива, съгласували сме я с Общинския съвет и разбира се, ще бъде с всички необходимо документи“, каза митрополит Йоан.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).