Митрополит Йоан: Ремонтът на Катедралния храм във Варна върви добре!

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
08:20 / 11.11.2020
2019
Ремонтът на Катедралният храм "Успение Богородично" върви добре, сподели за Varna24.bg Варненският и Великопресладски митрополит Йоан. 

В края на месеца Негово Високопреосвещенство е направил оглед на строително-монтажните дейности по покрива и куполите на Катедралния храм "Успение Богородично". Ремонтните дейности включват също и обновяване на каменните корнизи. Подобен мащабен ремонт на цялото покривно пространство е изключително належащ, за да спре просмукването на дъждовна вода в стените на храма и унищожаването на красивите стенописи. Строително-монтажните дейности включават пълен ремонт на покрива и ламаринените обшивки, както и ремонт и позлата на петте купола и кубето на камбанарията. За всеки купол се изгражда уникално скеле с внушителни размери.

Близо 3,2 млн. лева са необходими за мащабния ремонт, понастоящем голяма част от тези средства е осигурена от дарители. Община Варна също подпомогна ремонтните дейности. Средства бяха отпуснати и от правителството, чрез Министерски съвет. С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан всяка сряда в Катедралния храм се отслужва Молебен канон на Пресвета Богородица, който да бъде молитвена подкрепа на всички строители, дарители, спомоществователи.

При сегашните обстоятелства строително-монтажните дейности се очаква да продължат минимум година, като през целия период митрополитския катедрален храм ще остане отворен.

Митрополит Йоан сподели още за медията ни, че и в редиците на духовниците има лица, заразени с коронавирус, които се лекуват, а контактните им са изолирани.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).