Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Митрополит Йоан: Свети Киприян е една емблематична личност в живота на Светото Православие
Автор: Екип Varna24.bg 11:30 / 16.09.2015Коментари (0)987
© Вulfoto
Свети Киприян е една емблематична личност в живота на Светото Православие. Това каза в интервю за Радио "Фокус" - Варна Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Православната църква почита днес Свети Киприян Цамблак, митрополит Киевски, Московски. Той е живял в четиринадесетия и в началото на петнадесетия век. Бил по народност българин. Родил се във Велико Търново, тогавашната столица на България.

Произхождал от болярския род на Цамблаковците. Заедно със Свети Евтимий бил ученик на свети Теодосий Търновски, школата на когото се намирала в Килифарския манастир. Заедно с Евтимий той придружил болния си старец-учител Теодосий при пътуването му до Цариград. 

След някое време от блажената кончина на св. Теодосий, двамата съученици и родственици се разделили. Свети Киприян е особено почитан, в последно време много изследователи са се занимавали с неговия живот, посочи митрополитът. 

В България най-голям специалист по темата е професор Невяна Дончева, която е посветила времето си на изследвания, свързани с живота и делото на Свети Киприян. 

"От руска страна интересът е не по-малък, защото Свети Киприян е едновременно ръководител на най-големите по онова време духовни средища - Киев и Москва. Неговите мощи се покоят в Русия и безспорно той е почитан и от нас, и от руския православен народ. Това е едно действително събитие в днешния ден и неговата памет ще бъде отбелязана църковно. 

Свети Киприян е един заслужил човек в духовния живот и на България, и на Русия. Много човек може да се потвърждава във вярата, гледайки подвига на Свети Киприян, неговата ученост, богословска подготвеност, но най-вече негово дълбоко мистично религиозно чувство и сериозен духовен живот", посочи митрополит Йоан. 

За живота и делото на Свети Киприян свои трудове са писали и други изследователи, каза още митрополит Йоан. Той припомни, че в дните на миналогодишното издание на Седмицата на православната книга е гостувал архимандрит Макарий Веретенников от Руската православна църква, преподавател в Московската духовна академия, който е представил новата си книга "Светителят Киприан - митрополит Московски", свързана с живота и делото на светеца. 

Тази книга вече е с превод на български и предстои да бъде издадена, допълни митрополит Йоан. "Мисля, че ще бъде едно много добро четиво за нашите християни. Това е едно голямо събитие - да имаме българин, който да е бил в такава голяма пространност на действия в Светото Православие", каза още митрополит Йоан.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обвинения срещу кмета на Община Дупница
Евровизия 2024
Енергийна криза
Бюджет 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: