Митрополит Йоан: Всеки трябва да намери вътрешните си устои, да осъжда повече самия себе си, отколкото ближните!

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:38 / 25.09.2020
2903
С мъдри думи се обърна към варненци Варненският и Великопреславски митрополит Йоан по повод напрежението сред обществото през последните месеци. Ето какво сподели той за Varna24.bg

"Първото за мен, което е решаващо, е хората да намерят мира в себе си и да се поуспокоят, да се въоръжат с малко по-голямо търпение. Защото така или иначе има процеси, които ще се случат в живота на човека, било то в цялото ни битие, обаче когато се случат по законния, коректния, нормалния, спокойния начин, е най-добре.

Иначе всяко едно разстресване на общественото мнение сложности води след себе си всякакви. Вярата е тази, която е крепяла нашия народ. Моето притеснение е, че хората като че ли позабравиха за Христос, за Св. Богородица и за Евангелието. От там нататък градят живота си по друг начин, Бог не присъства в живота на хората, за съжаление. Църквата и тя има още много, което да направи, но винаги човешкия елемент в църквата го има. Ние също сме хора, носим своите проблеми, своите грехове и немощи, но молитвения, духовно-благодатен живот е най-първото нещо, което може да даде спокойствие. 

Християнска Европа не би следвало да се притеснява от християнството. Тя трябва да си го прегърне, да го осмисли и за го утвърждава. Защото в противен случай ще имаме много други сътресения. И младите ни хора колкото и да са умни, колкото и да са талантливи, те за да могат да изпълнят тези думи, които някога казваше Патриарх Максим "Да би младо знаело, да би старо могло", трябва да умеят да чуват. Защото чуваемостта е много важна. 

Ние нямаме търпение да изслушваме ближния. Осъждането е огромен проблем. То много пъти е свързано със злоба, със завист, с едно изключително негативно отношение. Но в основата е гордостта на човека. 

В нашите вътрешни правила в църквата си има разписани правила, защото Бог не е на безредие, а на ред. Затова нашата молитва ще бъде Св. Богородица малко да усмири, да успокои нашия град. Да пази всички от това заболяване, поветрие, което страшно много смути целия свят, но ни показа три неща. Че ние можем да преодолеем това, ако бъдем много задружни и много взаимопомощни и се смирим и съобразим, като чуем доброто като съвет от компетентните органи. На второ място е личната отговорност към ближния, защото ние ако пазим себе си, неминуемо пазим и ближния. Третото нещо е това разбиране, когато човек иска да построи някога идеален свят, но иска да го направи без Бога, а това понякога не се случва. Защото човек заема друго място, което му се полага. Той иска да застане на мястото на Бога и когато е така, виждате за колко кратко се случват промените. 

Бог обича човека много, обича целия свят и той ще прегърне всички нас, така че да се надяваме обществото да се успокои, да намери вътрешните си устои на лична отговорност и повече осъждане на самия себе си, отколкото на ближните. 

Другото е хаос! Трябва да се зачитат институциите! Трябва да се уважават хората, които носят тези отговорности!", посъветва Митрополит Йоан. 

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).