Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Митрополит Йоан на Никулден през сълзи: Нека бъдем снизходителни към своите ближни!
Автор: Пламена Николова 12:54 / 06.12.2017Коментари (0)2391
Молебен за здравето и силата на всички моряци и всички именници беше отслужен за Никулден пред храма "Св. Николай Чудотворец" във Варна.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се просълзи по време на тържественото си слово, предаде репортер на Varna24.bg.

Ето част то думите на негово светейшество, с които той се обърна към кмета на града, областния управител, военнослужещите от ВМС и варненци, дошли за церемонията:

"Човешкият съд е безпощаден, защото така е устроен човек, че като повече да гледа ближния си и по-малко да гледа себе си. Примера на Св. Николай като образец на гордостта и правило на вярата ни дава точно обратния поглед-дълбок поглед към себе си, снизхождение и винаги добро настроение към всички ближни. 

Вие носите с дълг и чест вашето звание. Нека Бог да ви помага. Ние знаем, че сме много грешни човеци. Нашето недостойнство не пречи на църквата да бъде достойна. Тя, църквата, е майка на всички. Не го ли осъзнаем, ние няма да променим себе си. 

Преди десет години при мен дойде един професор испанец, католик, който беше тежко болен от рак. Не беше чувал нищо друго за светото православие, беше чувал само за една икона на Св. Николай. Той знаеше за него, защото мощите на светеца са в Италия. Той си зададе въпроса: "Какво да сторя, за да се изцеля? Започна да се моли на този светец, да се моли така, както Господ го е научил. Минаха седмица-две, отиде на лекар и видя, че няма следа от раковото си заболяване. Какво говори това? Че ние трябва да бъдем снизходителни към своите ближни. Нашата свята вяра със спокойност се отнася към ближния. Тя не нахлува със сила в дома на човека, тя винаги създава онова мирно и топло отношение, че човек сам да отвори сърцето си и да приеме Христос. Достатъчно е да се види образа на един светец. За това се радваме, че сме православни християни. Ние не призоваваме никой към оръжие. С добротворството, с възприемането на вярата като мирогледна основа на нашето битие ние ще променим себе си и обществото си. Честит и благословен празник, амин!"

След ритуала представители на МВС раздадоха на варненци вкусен рибен курбан.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: