Митрополит Йоан отслужи молебен за децата с увреждания и техните семейства

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:46 / 24.10.2018
1388
Днес Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за болните деца с увреждания и за техните семейства в Катедрален храм "Успение Богородично". В богослужението взеха участие храмовото духовенство, с председател ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, както и ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник и ставрофорен иконом Петко Минчев - епархийски надзорник.

Молебенът, в който бе отправена молитва за децата с тежки заболявания, децата с увреждания и въобще немощните хора в различна възраст, както и хората, които се грижат за тях, се извършва по решение на Светия Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия, с което 24 октомври се определя за Ден на молитва за децата с увреждания – Решение на Св. Синод от заседанието му на 03.10.2018 г.

Днес отбелязваме чудотворната икона на Божията Майка "Всех скорбящих радост" – Икона Божией Матери «Всех скорбящих Радость» – Радост на всички скърбящи, чиито чудотворен образ в оригинал се пази в московския храм, посветен и именуван на чудотворната икона и предстояван от Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев). С благословението на митрополт Йоан молитвеното последование бе изпълнено пред образа на Божията Майка "Геронтиса".

В словото си Архиереят припомни думите на свети евангелист Матей: "Светило за тялото е окото. Затова, ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; ако пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно" (Мат. 6:22-23), и заяви: "Следователно окото е прозореца ни към света да усетим Божието присъствие във всичкото Божие творение, което е около нас“. Той допълни, че това, което се случва, не е просто поради случващите се събития, а е поради оценката, която ние можем да дадем и от решението ни дали да участваме или да не участваме в него. Затова и когато един прозорец е чист, всичко вътре е светло, а когато е замъглен - светлината е приглушена или почти я няма.

Митрополит Йоан каза, че родителите носят велика отговорност за възпитанието на своите деца, но голяма част от тях не го осъзнават, защото живеят далеч от Църквата. А Църквата е тази, която може да даде утеха и подкрепа, и благодат. "Затова и този молебен е една действителна молитва за всички страдащи деца. Някои от тях не могат да го изразят словесно, други не могат да го изразят и физически с определени действия. Кръстът, който носят родителите е особено тежък. Те трябва да разберат, че трябва да го носят с търпение. Това е тяхната мисия в света - да се грижат за своите чеда. И това е огромна чест, че го правят и огромно достойнство. Дали ще бъде оценено от човеците, това няма особено значение, важното е как стои човек пред Бога. Затова пред нашите очи, пред очите на дховника, те са достойни напълно и тази молитва трябва да бъде произнасяна винаги“, допълни Архиереят.

Негово Високопреосвещенство благопожела Бог да помага на всички в трудностите и в носенето на кръста си.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).