Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Митрополит Йоан отслужи молебен за децата с увреждания и техните семейства
Автор: Екип Varna24.bg 15:46 / 24.10.2018Коментари (0)1290
©
Днес Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за болните деца с увреждания и за техните семейства в Катедрален храм "Успение Богородично". В богослужението взеха участие храмовото духовенство, с председател ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, както и ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник и ставрофорен иконом Петко Минчев - епархийски надзорник.

Молебенът, в който бе отправена молитва за децата с тежки заболявания, децата с увреждания и въобще немощните хора в различна възраст, както и хората, които се грижат за тях, се извършва по решение на Светия Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия, с което 24 октомври се определя за Ден на молитва за децата с увреждания – Решение на Св. Синод от заседанието му на 03.10.2018 г.

Днес отбелязваме чудотворната икона на Божията Майка "Всех скорбящих радост" – Икона Божией Матери «Всех скорбящих Радость» – Радост на всички скърбящи, чиито чудотворен образ в оригинал се пази в московския храм, посветен и именуван на чудотворната икона и предстояван от Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев). С благословението на митрополт Йоан молитвеното последование бе изпълнено пред образа на Божията Майка "Геронтиса".

В словото си Архиереят припомни думите на свети евангелист Матей: "Светило за тялото е окото. Затова, ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; ако пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно" (Мат. 6:22-23), и заяви: "Следователно окото е прозореца ни към света да усетим Божието присъствие във всичкото Божие творение, което е около нас“. Той допълни, че това, което се случва, не е просто поради случващите се събития, а е поради оценката, която ние можем да дадем и от решението ни дали да участваме или да не участваме в него. Затова и когато един прозорец е чист, всичко вътре е светло, а когато е замъглен - светлината е приглушена или почти я няма.

Митрополит Йоан каза, че родителите носят велика отговорност за възпитанието на своите деца, но голяма част от тях не го осъзнават, защото живеят далеч от Църквата. А Църквата е тази, която може да даде утеха и подкрепа, и благодат. "Затова и този молебен е една действителна молитва за всички страдащи деца. Някои от тях не могат да го изразят словесно, други не могат да го изразят и физически с определени действия. Кръстът, който носят родителите е особено тежък. Те трябва да разберат, че трябва да го носят с търпение. Това е тяхната мисия в света - да се грижат за своите чеда. И това е огромна чест, че го правят и огромно достойнство. Дали ще бъде оценено от човеците, това няма особено значение, важното е как стои човек пред Бога. Затова пред нашите очи, пред очите на дховника, те са достойни напълно и тази молитва трябва да бъде произнасяна винаги“, допълни Архиереят.

Негово Високопреосвещенство благопожела Бог да помага на всички в трудностите и в носенето на кръста си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: