Митрополит Йоан за крематориума край Варна: Това е грях и богохулство

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:21 / 11.09.2018
4025
Изгарянето на човешкото тяло води до обезпаметяване на човека. Нашите тела не са за изгаряне. Това заяви в интервю за "Дарик" Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Той припомни позицията на Варненската и Великопреславска митрополия против  изграждането на крематориум край Варна, тъй като това е "грях и богохулство".

"Всички казват, че така е по-евтино, по-чисто, пък и нямало достатъчно гробни места. Това е много обидно, да се каже, че ние нямаме къде да си погребем християните", смята митрополит Йоан. По думите му, самото изграждане на крематориум свидетелства за една антихристиянска традиция, свързана с погребението на човек. 

"Бизнесът си е бизнес, обаче трябва да преценяваме кое е в интерес на даден град и дадено общество и какво носи след себе си. Ние не можем нищо да кажем повече от това, че в крайна сметка не е добре да има крематориум", отбеляза варненският митрополит. Той посочи, че в над 1150-годишната история на християнството по нашите земи има изгаряния, но това са смъртни присъди и това е съвсем друго. 

"Ако имаме два съда и те са керамични – едното е амфора, а другото - стомна, ако те бъдат счупени и след 50 или 100 години човек ги намери, ще знае кое парче е от стомната и кое – амфората. Сивата пепел няма да ни помогне да определим кое от какво е", изтъкна още владиката. 

 

"Трябва да има не само контрол, но и едно ясно разбиране, че ние не можем на сила да принуждаваме човеците да се кремират. Обаче пък съществува и този факт, че има хора, които това го желаят. След като те го желаят, разбира се, крематориуми има. И това ние не можем да го отречем. Нашата задача е да покажем значението на живота и смъртта на човека. Светата църква трябва да насочи в тази посока своите мисли и действия – да проповядва и благовести на хората това", добави митрополитът. 

"Бог знае". Така варненският митрополит отговори на въпрос дали след решението на Конституционния съд, че Истанбулска конвенция противоречи на Върховния закон у нас, темата ще бъде  окончателно затворена. Според владиката всеки е свободен да избере религията си, да избере живота си и да направи изборите си в него. 

"Българската православна църква много точно и своевременно реагира, и то доста аргументирано. И даже помогна на някои други институции да се ориентират в цялата ситуация", коментира духовникът.  

В ефира на Дарик Варна митрополит Йоан разкри още, че патриарх Неофит ще посети Варна в неделя, 16 септември. В 8.30 часа главата на Българската православна църква ще присъства на Света литургия, заедно с други членове на Светия синод. 

За последно Патриарх Неофит беше в пределите на Варненска и Великопреславска епархия на 2 май 2015 г., припомни митрополит Йоан.

Виж коментарите (1)

Още по темата (7):
18.09.2019 Арх. Бузев: Смъртта е част от живота, Крематориум Варна е ценна придобивка за града
11.09.2019 Един от най-модерните крематориуми в Европа заработи официално от днес във Варна
05.08.2019 Варна вече има един от най-модерните крематориуми в Европа
31.05.2018 Варненският митрополит за крематориума: Това е трагично, жалко и ужасно!
29.05.2018 Варненският крематориум ще е с компютърно управление
28.05.2018 Днес започва строителството на крематориум във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).