 © Varna24.bg |  | Екоинспектори бродят по варненските кръчми и барчета в лов на нарушения. Само за тази година инспекторите в РИОКОЗ са издали 275 акта за нарушения на заведения за обществено хранене. Служителите следят за добра хигиена, годност на хранителните продукти, спазването на забраната за продажба на алкохол на лица под 18 години, както и отделни зали за непушачи в ресторантите.Най-честите сигнали, които се подават в РИОКОЗ от потърпевши граждани, са за хранителни продукти с изтекъл срок на годност или пък в срок, но с променени вкусово-обонятелни качества. Второто място на нарушенията се държи от незадоволителната хигиена.
На територията на РИОКОЗ са регистрирани и работят 2687 кръчми. Данните сочат, че съставените за годината актове се равняват на 10,23%.
Добра тенденция е, че по-малко нарушения правят големите хранителни обекти и вериги. Проблемът е с малките заведения, които все още се опитват да минат между капките и не спазват изискванията.
Честотата на проверките на служителите от отдел "Контрол на хранителните обекти" в РИОКОЗ зависи от степента на риск, т.е. по-често се обикалят заведенията с постоянни нарушения. Проверките са до 4 пъти годишно. Под теслата на инспекцията на служителите попадат и хранителните обекти със среден и нисък риск. В тях инспекторите влизат 2 пъти годишно. Винаги обаче може да има извънредни ситуации, които изискват проверка. При откриване на нов обект задължително се прави инспекция, както и при постъпили сигнали и жалби от граждани или по системата за бързо оповестяване за наличие на пазара на храни, опасни за здравето на потребителите - RASSF.
Други чести нарушения, с които се сблъскват служителите на екоинспекцията, са за допускане на работа на лица без лична здравна документация, неподдържането на документи и записи към системата за безопасност на храните (НАССР), разширен асортимент, неотговарящ на материално-техническата база и неизпълнение на предписани мероприятия.
Източник: в. "Черно море" |