Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Млад архитект: Няколко високи сгради ще щръкнат неуместно във Варна
Автор: Пламена Николова 12:04 / 13.07.2018Коментари (1)9029
© Varna24.bg
Няколко високи сгради ще щръкнат неуместно във Варна, а причината не е в индивидуалния архитект, а в общата политика. Това заяви днес младият варненски архитект Константин Димов, член на УС на Камара на архитектите в България, предаде репортер на Varna24.bg

"Нашата колегия на архитектите във Варна не е една общност, всеки се е изолирал сам в своя ъгъл. Когато дойде момент да се съберем заради някаква кауза, рядко се събираме повече от 20 човека, а реално сме над 400. Много неща са изгубени по пътя, като пешеходната зона и бул. "Левски". Има ли какво още да развалим -има!

Относно идеята да бъде вдигната нова висока сграда срещу хотел Черно море, моето лично мнение е, че това не трябва да се случи. В района на Музикалното училище вече стърчат две подобни високи нови сгради и това е безсмислено градоустройство, няма причина да се строи по този начин в този квартал. Има проекти за няколко нови сгради, които ще щръкнат във Варна. Едната е на мястото на хотел "Одесос", на кубинското посолство, на паметника на българо-съветската дружба се започва, както и на други места. Причината не е в индивидуалния архитект, а в общата политика.

Градоустройството и законите ни на практика позволяват това. Няма причина един частен собственик, който има право по закон да строи по този начин, да не се възползва от това. Да, вярно е, че новите кооперации се строят по-добре, но всяка кооперация е сама за себе си. Няма обща визия и идея как да се впише в средата. Промяната след 89-та година доведе до това, че всеки архитект иска да изрази своя творчески порив и така или иначе сме обвързани с желанието на клиента. Идеята за обща визия на нещата, за съжаление в момента, разделя и самите архитекти. Общината трябва да дава задание за общото развитие на даден район или квартал или да се създаде група достатъчно компетентна, която да създаде стратегия за развитието на този квартал.", каза арх. Димов.  

Той е един от организаторите на поредица от срещи, които поставят във фокуса на дискусия развитието на града. 

Цикълът  "Архитектурни срещи“ е проект на Камарата на архитектите Регионална колегия Варна, със съорганизатори група Ре-Аниматори,  подкрепен от Съюз на Архитектите в България - дружество Варна и съфинансиран от Фонд "Култура“ Община Варна.

Вижте повече във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.07.2018 г.
0
 
 
Уж млад архитект, пък със закостеняло мислене. Варна е град, който се развива. Все повече хора живеят тук. Важно е да се опази културното наследство, защо не направят тези архитекти нещо по въпроса, вместо да руптаят по идеите за ново строителство. Защо не помислят за визията на кварталите? За реновиране на старите сгради? Никога не са ЗА нещо, винаги са ПРОТИВ.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: