Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Млад специалист по "Национална сигурност" от Варна: България трябва да бъде реален, пълноценен и равноправен съюзник на НАТО
Автор: Пламена Николова 16:26 / 27.01.2022Коментари (4)4841
© Varna24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Бакалавър по "Национална сигурност" във ВСУ "Черноризец Храбър" изпрати до Varna24.bg коментар, писан за турски информационен сайт по една от най-горещите теми напоследък. Публикуваме споделеното от Сали Сунай без редакторска намеса:

"Една новина последните дни разбуни духовете в парламента и нажежи още повече така или иначе създалото се още от сутринта напрежение сред депутатите. Русия поиска силите на НАТО да напуснат Румъния и България като част от предложенията си за гаранции за сигурността, съобщи руското външно министерство, информира РИА Новости. Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г.

Опасността от война между Русия и Украйна не възникна току-така. Предпоставките за нея са се трупали десетилетия наред. Аргументите, които днес привежда руският президент Владимир Путин, са пуснали корени далеч назад в миналото, още в Средновековието, когато части от днешна Русия и от днешна Украйна влизат в пределите на могъщата Киевска Рус. Тъкмо оттам Путин черпи убеждението си, че става дума за "един народ“, към който той причислява и хората в Беларус.

След изказването на руския външен министър, в което споменава изрично Румъния и България, ситуацията в страната се напрегна и бяхме свидетели на политически сблъсъци. След множество критики от страна на опозицията в парламента, министър-председателят съобщи позицията на МС пред Народното събрание.

Българската държава трябва да има ясна позиция, близка до национален консенсус. Няма спор, че в Народното събрание с изключение на една, всички политически партии са с изразени евроатлантически ценности. И от изразените позиции видяхме, че две мнения по въпроса в подкрепа на НАТО няма. Нужно е очертаване на българските ценности по отношение на сигурността и съюза ни с НАТО. Защото НАТО освен военен съюз е и политически. Новият век постоянно ни поставя пред сблъсъци на политически идеи и война, чрез информация и дезинформация. За повече от 15 години, българското общество трябваше да се чувства без съмнения и предразсъдъци, като част от натовската общност. Защото това е позицията на българските правителства и решение на българските граждани от далечната 2004 г.

Поради фактическата обстановка, че България е консуматор на сигурност в рамките на НАТО последните 10 години и с пасивната си позиция в съюза, кара българските граждани да се съмняват в равноправието на България в НАТО.

Общественото мнение е, че ние като държава не сме пълноценен съюзник на военния съюз. Избягването на българските правителства последните години от отговорност и невземане на убедителни решения, разубеди българските граждани, че НАТО е естествен съюзник на България. Последното правителство на България беше с участието на националисти и това оказа голямо влияние на общественото мнение и позицията на България спрямо Русия. Факт е, че има нови националистически движения, които имат трибуна в НС с позиция различна от евроатлантическия дух. Забелязваме и неубедителната позиция и на министъра на отбраната.

Българските граждани възприемат НАТО като чуждо присъствие, а не като част от българската отбрана и сигурност. Експлоатацията на напрежението е реална. България трябва да бъде реален, пълноценен и равноправен съюзник на НАТО  със стратегическа позиция и действия. Влошаването на ситуацията на сигурност и реалната заплаха ще окажат голямо влияние върху българската енергетика".



Още по темата: общо новини по темата: 57
25.02.2022 »
19.02.2022 »
17.02.2022 »
17.02.2022 »
17.02.2022 »
15.02.2022 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.01.2022 г.
0
 
 
Най-големите "умиротворители" в света искат за пореден път да направят война. Нашите политици трябва да си отпушат ушите, и да започнат да мислят със собствените си глави. А не каквото им наредят от САЩ.
-1
 
 
Не че не може, но сега така им мътят пространството между ушите :-))))))
Aнонимен
на 27.01.2022 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: