Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Младата цигуларка Ива Недева, свирила пред английската кралица, идва за концерт във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:39 / 10.08.2021Коментари (0)1505
©
Много лятно настроение ще внесе в концертната зала на Градската художествена галерия - Варна, проектът “Музикални контрасти". Три дами, радващи се на признание у нас и в чужбина, ще се съберат в морския град, за да поднесат на варненската публика програма, вдъхновена от музикалната енергия на ХХ век, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева. Това са познатата ни флейтистка Ивона Недева, пианистката Линда Боянова и младият бисер - Ива Недева, дъщеря на Ивона, която стартира шеметна кариера в Европа и Азия.

 

Концертът е от модула "Свободна музикална сцена" на проекта "Споделени музикални пространства" на Елит Проджектс мениджмънт и се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура". Изпълнителите залагат на контраста на стилове, жанрове, настроения и емоции. Ще прозвучат рядко изпълнявани творби от съвременните американски композитори Гари Шокър и Пол Шонфийлд, както и пиеси на Жак Ибер. Поклон към 100-годишнината от рождението на създателя на танго нуево Астор Пиацола ще бъдат три от неговите великолепни танга, обработени за изпълнение от трио цигулка, флейта и пиано.

 

Любопитно е как трите инструменталистки се събират за този интересен проект. Ивона идва от България, Линда от САЩ, двете се срещат в Придворния музикален колеж на Султана на Оман, където са уважавани преподаватели.

Ивона Недева е ценена флейтистка, която активно участва в музикалния живот в страната и чужбина. Завършва Национална музикална академия в София. Многократно участва в майсторските класове на едни от най-изявените флейтисти на нашето време. Започва изпълнителската си кариера във Варненска филхармония и повече от 20 години е първи флейтист на оркестъра. През 2000 – 2015 г. е канена в концертните прояви на Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Нов симфоничен оркестър, Оркестъра на Класик ФМ. Като солист и участник в различни камерни формации гостува на редица национални и международни фестивали като ММФ "Варненско лято", Мартенски музикални дни, Европейски музикален фестивал Варна, “Изкуството на барока" , Фестивал на арфата - Бразилия, "Дни на камерната музика" - Добрич. От 2015 г. се отдава изцяло на камерната музика и концертира активно в България и Франция. През 2007 г. е удостоена с награда "Музикант на годината" в раздел  "ансамбли" на предаването "Алеrро виваче" на БНР. Понастоящем Ивона Недева е преподавател в Придворния музикален колеж на Султана  на Оман.

 

Младата цигуларка Ива Недева, която повече от 10 години мечтае да бъде на една сцена с майка си, идва от Швейцария, със солиден багаж от престижни специализации и с много хъс за изява на българския музикален подиум. Ива Недева завършва прочутия колеж на Йехуди Менухин в Лондон - същия колеж, където е учил и виртуоза Найджъл Кенеди. След Лондон Ива продължава обучението си в музикалния университет в Мюнхен при Олга Войтова, в музикалния университет във Виена при Антон Сороков и в музикалния университет на Лозана в класа на Павел Верников и Рено Капюсон.

 

След като спечелва Grand-Prix и първа награда на Международния конкурс за цигулари "Панчо Владигеров“, Ива се изявява като солист на известни оркестри, сред които са камерният оркестър на Лозана, Нова филхармония Мюнхен, камерният оркестър “Йехуди Менухин".

 

Българската цигуларка с усмивка разказва как се е запознала с Херцога на Единбург принц Филип и е свирила на концерт в негова чест пред него и Кралица Елизабет Втора. Това се случва през 2012 г. и отваря пред Ива вратите и сърцата на английската аристокрация. Сред очарователните моменти на Острова младата дама с удоволствие си спомня участието си в лов в компанията на благородници от фамилията Сакс-Кобург.

 

Успоредно със светския живот Ива Недева блести и на сцените в Европа, където си партнира с Павел Верников, Илия Гринголц, Хайнц Холигер, Валерий Соколов, Хайнрих Шиф, Рено Капюсон, Акико Оно и Иври Гитлис в множество камерни музикални проекти. Изявява се на фестивалите в Гщаад, Стириарте, Ла Рок д’Антерон, Рокамадур, Сион, Ернен, Аделбоден, Уиндзор, Давид Ойстрах музикален фестивал, Йехуди Менухин фестивал. В България е гостувала на ММФ “Варненско ля
©
то".


 

Ива е победител в Швейцарския конкурс за камерна музика "Орфей“, Международния конкурс за цигулка "Млади таланти“, Виенски концертен конкурс, Токио Фондация, Йехуди Менухин "Музика на живо“ и аtDta Stiftung Zürich. Включва се в проекти в подкрепа на Червения кръст в Германия и на УНИЦЕФ в Женева, наскоро прави своите дебютни изпълнения в Концертхаус във Виена и Гастайг в Мюнхен. Извън Европа през 2019 г. дебютира в престижната концертна зала “Еспланад" в Сингапур и има серия концерт в Малайзия с пианистката Розалинд Фанг, с която работи по дебютния си диск "Expressions from 1917“.

 

Линда Боянова Анбари e родена в София, учи в Русенското музикално училище "Веселин Стоянов". От 1991 г. живее в САЩ, където завършва докторати по пиано и оперно изкуство във инструменталния и вокален факултет и бакалавърска и майсторска степен от теоретично-композиторския и инструментален факултет на консерваторията Ийстман в Рочестър, щата Ню Йорк. На 17-годишна възраст е финалист на конкурса за дебют “Източни и западни артисти" в Ню Йорк и концертира в щатите Охайо, Пенсилвания, Масачузетс, Джорджия и Ню Йорк, както и в Австрия, Швейцария, Франция, Оман и България. Преподавала е в университета Назарет в Рочестър и Щатския университет на Ню Йорк. От 2019 г. Линда  Боянова преподава в Придворния музикален колеж на султана на Оман и е директор на програма за млади артисти в Ню Йорк.

 

Предстоят й концерти и записи на нови американски и български произведения за пиано и за глас и пиано, в които Линда Боянова ще пее и свири, както и записи на всички цикли песни от Рахманинов по случай 150-годишнината от рождението му. Линда Боянова е поклонник и ценител на арабската култура, преподава арабски и свири на уд.

 

Концертът е от модула "Свободна музикална сцена" на проекта "Споделени музикални пространства" на Елит Проджектс мениджмънт.

Билетите за концерта “Музикални контрасти" са по 10 лв., могат да се купят от сайта а касата на Фестивалния и конгресен център Варна








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: