Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Младен Иванов: Въвеждаме видеонаблюдение и безплатен интернет по спирките във Варна
Автор: Екип на Varna24.bg 08:30 / 15.07.2021Коментари (9)8528
© Varna24.bg
До началото на месец август ще бъде въведено видеонаблюдение и безплатен интернет по спирките на градския транспорт, където има поставени машини. Обмисляме варианти да се заплаща чрез смс, с дебитна или кредитна карта в автобусите от градския транспорт. Работим и върху това да има тридневни семейни билети, които да дават като бонус отстъпка при посещение в музей. Това сподели в интервю за Varna24.bg Младен Иванов, директор на ОП ТАСРУД.  

- Г-н Иванов, свикнаха ли варненци с новата билетна система?

- Според мен нашите съграждани и гостите на града свикнаха с автоматизираната билетна система. И най-вече опцията, която позволява закупуването на превозен документ, тоест хартиен билет, при която може човек да се прикачва неограничено в рамките на времето, за което пътуването е заплатено. 

- В началото масова беше практиката гражданите да си разменят солидарно билетчета, сега обаче сякаш варненци отговорно предпочитат да си платят лично за билетче. Варненци нямат манталитета на гратисчии като цяло, така ли е?

- И ние това отчитаме. Но не съветвам хората да пътуват с чужд билет, не е редно. Това, което ние винаги сме призовавали е да се пътува с карти. Защото в нормалния свят другите градове и Западна Европа всички, които пътуват редовно с градски транспорт пътуват с карти а не с еднократни билети. Към момента 95% от приходите са ни от еднократни хартиени билети, което затормозява изцяло системата. Представете си инкасиране на суми със стотици килограми монети, което затруднява и нашата работа. Ако човек си купи карта е много по-лесно да пътува. Няма нужда всеки път да се реди на машина и да си купува билетче. Тези карти, които имаме са месечни, другите са предплатени карти за, там е и по-евтино реално, за 10 лева човек пътува 11 часа. И аз призовавам нашите съграждани да използват една от тези 2 опции.

- В регулирането на машините има напредък, няма ги касовите бончета, които затлачват машините, по-бързо работят устройствата, така ли е?

- В крайна сметка това са машини, които вече са на определена възраст. Нашата идея е осигуряване на допълнителни възможности за пътуване. Знаете, преди две седмици пуснахме мобилно приложение, което е равносилно на еднократния билет и на същата цена много лесно и удобно се пътува с него. Търсим възможности за надграждане на самата автоматизирана билетна система. Това, което мога да споделя с вас е, че нашата идея е да осигурим много канали за продажба на превозни документи, не само на билети. Давам ви пример да може да се купи билет с СМС, както е в синята зона. Ножма е напълно реално и можем да го осъществим. Отделно предвиждаме поетапната подмяна на самите валидатори, които имаме, защото те са от 2008 или 2009г. Сега сме 2021, разликата в технологиите вече е много съществена. Това, което ние искаме да направим, е човек като влезе в автобуса да може да си плати с дебитна и кредитна карта директно на валидатора, да може с различни мобилни приложения също така да се купи билет, не е нужно да е само едно, колкото повече толкова по-добре. Човек да си ползва реално портфейла който му е удобен, знаете че има много банки и организации които имат виртуални портфейли, където човек си плаща навсякъде и не носи пари в брой. Работим в тази насока.

- Има ли вече интерес към новото приложение?

- Справката, която виждам е, че има по 150 -200 лв на ден приходи от това приложение, но ще се увеличат приходите там, когато го пуснем като приложение, защото то в момента е с интернет браузър. Компанията, която го предоставя реално безплатното това приложение, е поела инициативата да се публикува в апстор и в гугъл.

- Много родители пътуват с деца, на които трябва да закупят отделно билет, защото няма опция да се платят през мобилното устройство два или повече билета при едно пътуване, как ще решите този проблем?

- С мобилното приложение човек може да си купи един билет, реално да е персонално, системата го ограничава и му казва, че има активен превозен документ. Това е с цел човек да не натисне два пъти, ако се обърка и да заплати два билета при едно пътуване. Има предложение Общински съвет Варна да приеме цена за семеен билет или уикенд билет. Това се предвижда и от гледна точка на туризма във Варна. Знаете, че и туристите ползват много градски транспорт. При закупуване на тридневен билет ще има опция той да осигурява отстъпка в музей. Обмисляме и вариант, при който да се заплаща с едно мобилно приложение за синя зона, билет в градски транспорт или някаква друга общинска услуга. 

- Как ще въведете изцяло ползването на електронни карти в автобусите?

- Не искаме да е стресово за нашите съграждани, особено за по-възрастните от тях. Удобството при тях е това, че картата се издава веднъж и само се презарежда. Тя важи от дата до дата, не е за календарен месец.

- В какъв срок очаквате да бъде въведено това?

- Предполагам че до есента ще съумеем, защото реално картите се продават от градски транспорт, не се продават от нас. Ние им съдействаме изцяло.

- При поставянето на машините имаше много вандалски прояви върху тях, как се борите с този проблем? 

- Всичките машини са застраховани, но до края на месеца и началото на август всички спирки, които са оборудвани с машини за продажба на билети ке бъдат обезпечени с видеонаблюдение и безплатен уайфай за всички наши съграждани.

Това е възможно, тъй като там вече има оптична свързаност и ще бъде много по-рисково човек да направи вандалска проява на спирката. Видеонаблюдение е нужно и за това, че машините имат определена сума пари.Не сме имали случай на опит да бъдат разбити и ограбени, дано не се случва.  

- Как си обяснявате, че нарастнаха приходите от билети след въвеждането на електронната билетна система? 

- Единственото обяснение което имаме, е че миналия месец са пътували повече хора. През юни 2020 г приходите на градски транспорт от билетчета, е бил под един милион лева, а приходите на ТАСРУД са над един милион за юни 2021г. Най-вероятно това е от броя пътувания.

- Какви са глобите, които налагате на нередобни пътници? 

- Към момента все още не налагаме глоби най-вече заради това, че хората си купуват билети и се редят на опашка в автобуса, за да са изрядни. Ако при проверка им наложим глоба от 30 лв, каквато е цената, приета от Общинския съвет, ще станат много скандали. Затова ще предприемем скоро мерки, ще започнем да налагаме реално глоба, тогава когато хората се отучат да си купуват билети от машините. Има няколко начина за това, като сме готови с решението, ще ви го представим.

- Често се случва машините да се рестартират, не търпите ли загуби от този факт? 

- Когато машината не работи, всеки шофьор на автобус и водач на тролей, има при себе си устройство, от което човек може да си купи билет. Ако човек има карта и се валидира на влизане, тази машина за билети, е само за купуване на билет в краен случай. Лошото е, че на този етап машините се ползват за основен канал на продажба и каквато и да е машина, напоследък е модерно да се говори за НАСА и астронавти, трябва да е произведена според мен за космически цели, за да не се счупи.

- В някои автобуси има дори табели пътниците да не тревожат шофьора при "кахъри" с машините, няма указания, че може да бъдат закупени билети от водача. 

- Шофьорите са длъжни и в "Градски транспорт" много добре знаят съгласно договора, който имаме с тях, че при неработеща машина шофьорът е длъжен да продава билети. 

- Успяхте ли да назначите като контрольори всички уволнени кондуктори от фирма "Градски транспорт"?

 

- Ние сме назначили към момента 128 човека. Не всички от тях са бивши служители на "Градски транспорт". Често получаваме въпроси: "Защо ни проверяват няколко пъти в автобуса?". Контрольорите са разпределени по зони и трябва да извършат определен брой проверки дневно. Това, че минават по няколко екипа на курс предизвиква симпатия при едни пътници и раздразнение при други.

Повече вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 512
26.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
11.03.2024 »
11.03.2024 »
предишна страница [ 1/86 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.07.2021 г.
0
 
 
За съжаление асега е най-изгодно с билетчета, прекалено са скъпи картите, а трябва именно тях да намалят драстично, както е навсякъде по света. Тук обаче все пълнят нечии гушки.
Aнонимен
на 16.07.2021 г.
0
 
 
да не говорим че има ощетени спирки. досега спираха по 2-3 автобуса сега само един. да се чудиш да ставаш много рано или да бягаш от работа, или пък да закъснееш за работа и да се прибираппо тъмно. визирам спирка изгрев и дървен мост.
Aнонимен
на 15.07.2021 г.
0
 
 
Най-изгодно е с карта за цялата градска мрежа. Ако не работи бандидтската машина, няма да се набутваш с пари.
Aнонимен
на 15.07.2021 г.
0
 
 
Да не забравим и абсолютното неспазване на графика на превозните ви средства. Искате хората да си купуват билети, но тези билети "изгарят", заради безумните ви закъснения. Виждаме в приложенията графика и връзките, които можем да правим на дадена спирка, но после висим и чакаме, а работодателя не се интересува от проблемите на градски транспорт...така не се привличат пътници.
Aнонимен
на 15.07.2021 г.
+1
 
 
Сравнете цените на картите и билетите в който и да е европейски град и ще се убедите че тукашните карти са прекалено скъпи и няма смисъл да си купиш карта вместо билет. Докато драстично не намалите цените на картите няма да се случи това, което се случва в Европа, а именно - повечето хора си купуват карта за цялата градска мрежа на много изгодна цена. Освен това спешно е нужно да пуснете и новите автобуси по линиите до някои квартали и местности. Гаврите се с хората, които живеят там и искате да ви плащат за возене в грохнали стари брички...ами няма да стане това. Галата къде се намира?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: