Младежи дариха апаратура за варненските деца с муковисцидоза

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:33 / 23.04.2015
626
Дарение за нуждите на децата с муковисцидоза във варненската Университетска болница "Св. Марина", предостави вчера младежката доброволческа организация "Делфините". Спирометър, сонди за вътрешно хранене и специални енергийни храни на стойност над 10 хиляди лева дариха младежите на Втора детска клиника в Университетската болница. Средствата младите хора, ученици от горните класове на училища във Варна, събрали с продажбата на ръчно изработени коледни картички.
На срещата присъстваха доц. д-р Миглена Георгиева, ръководител на Втора детска клиника, проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника", г-жа Антоанета Попхлебарова, председател на организацията, лекари от УМБАЛ "Св. Марина", представители на Асоциацията на пациентите с муковисцидоза, както и родители на деца, страдащи от заболяването.

Инициативата на варненските младежи е подпомогната и от доброволци по програмата "Европейска доброволческа служба" на Фондация "Деца на Балканите".

Муковисцидозата е сравнително рядко заболяване. Над 200 са диагностицираните пациенти в страната, като в София са над 120, а във Варна около 60. Поддържащото лечение е изключително скъпо и в целия свят лекарите се стремят да постигнат по-ранното диагностициране на болестта. Болните от муковисцидоза деца се наблюдават задължително от специалисти пулмолози и гастроентеролози, защото заболяването засяга основно белодробната система и храносмилателния тракт. Съвременните методи за лечение на този тип пациенти включват високо енергийно хранене, паралелно с антибиотичната терапия и физиотерапията.
Закупените с помощта на дарението храни са предназначени за 18 деца, които се лекуват в Университетската болница "Св. Марина". Количеството им е достатъчно за месец и половина.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).