Младежи доброволци представят Пл@тформа за толерантност 2.0 във Варнa

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:51 / 15.07.2021
1049
По данни на изследване на обществените нагласи спрямо речта на омразата, проведено от ИОО през 2018 г., делът на хората, които знаят, че речта на омразата и извършването на насилие заради етническа, расова или религиозна омраза са престъпления, е най-нисък за последните 5 години.

Макар 66% от младите хора между 18 и 29 г. да съобщават, че са срещали реч на омразата, изразяваща неодобрение, омраза или агресия спрямо определени малцинствени групи, средата в която те се обучават не е подготвена да демонстрира ясно разграничаване срещу подобни обществено неприемливи манифестации.

Групата на учителите е сред двете в изследването на ИОО, намиращи за най-трудно да определят какво точно представлява "реч на омразата", кои форми са престъпни и кои са просто обществено неприемливи и как следва да се реагира при срещането на такива изрази. Анкетираните учители смятат, че употребата на реч на омразата е проблем на домашно възпитание, а не на училищната среда, и че те не са отговорни и нищо не могат да направят за ограничаване на нейното използване.

Eкипът на сдружение "Възможности без граници" работи по темата от 2013 година основно и директно с млади хора. Проектът - Пл@тформа за толерантност 2.0 - разработва он и офлайн ресурси, които да подпомогнат обучението по права на човека и насърчат в дългосрочен план приемането на различията и многообразието от хора и образи в обществото ни. Дейностите преплитат младежка доброволческа кампания с квалификационни курсове за педагогически специалисти, одобрени от МОН, настолни и детективски игри с насърчаването на местни младежки акции в защита на правата на човека.

Проектът "Пл@тформа за толер@нтност 2.0" продължава своето турне в 10 града в страната, сред които Монтана, Враца, Варна, Добрич, Плевен, Ловеч, Перник, Провадия, Габрово и Велико Търново. Дейностите се финансират от Фонд Активни граждани на ФМ на ЕИП 2014-2021 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).