Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Младежи освободиха гора край Варна от 3 тона отпадъци
Автор: Пламена Николова 08:53 / 27.10.2020Коментари (1)2312
На 24 октомври, събота, 18 доброволци от сдружение Пауър Джъмп и техни партньори с помощта на високо-проходима техника и ремаркета изкараха близо 3 тона отпадъци от горите на местност Перчемлията, над Аладжа Манастир. Това са отпадъците, събрани само от едно от нерегламентираните сметища, които сдружението е идентифицирало при обиколка на горите в региона, съобщиха за Varna24.bg организаторите на добрата инициатива. 

Пауър Джъмп обявиха своята инициатива в подкрепа на кампанията "Искам да съм полезен. Рециклирай ме!“ към проект Място България, в рамките на която фондация Мейдей осигуряват спортни съоръжения и облагородяване на междублоковото пространство на руските блокове в кв. Христо Ботев. Първоначалната идея на организаторите на горското почистване е да изкарат пластмасата, замърсяваща територията на местното Перчемлията и да я предадат за рециклиране. След идентифициране на сериозните замърсявания и наличните нерегламентирани сметища, образувани предимно от едрогабаритен битов отпадък, организацията на събитието става по-сериозна. 

Като резултат, от гората са изнесени 9 ремаркета с отпадъци средно по 300 кг. всяко, от които 4 пълни ремаркета с едрогабаритен битов отпадък, 4 ремаркета с пластмаса, от които 126 кг. подходящи и отделени за рециклиране и 1 ремарке с метал и хартия. В кампанията участват 18 доброволци, четири джипа, 5 АТВ, 3 ремаркета и сериозната подкрепа на различни партньори, които да гарантират, че пътят на отпадъка след изнасянето то гората е ясен.

За целта Община Варна и сметоизвозващата фирма ЗМБГ обезпечават с мащабни контейнери на място за общия отпадък и последващото му извозване, а Еко Партнърс България осигуряват специален транспорт за разделно събиране и извозване на пластмасата за рециклиране. ЦНСТ Изгрев се включват като доброволци в подкрепа на събитието, а хотел Престиж и Бадр Груп обезпечават с безвъзмездно предоставяне на високо-проходимата техника. 

Местното горско стопанство съдейства за безпроблемното протичане на събитието в активен ловен сезон. Те са тези, които дават яснота за образуването на нерегламентираните сметища в региона. Практиката често се прилага от хамалски фирми и фирми, извозващи строителни отпадъци, които "спестявайки“ си пътя до депото при изпразването на даден обект, ползват горите, за да се освободят от товара.

"Ние открихме документи в една от купчините с битови отпадъци от изхвърлена покъщина, които ни насочват към определени хора. Дали те са изхвърлили сами боклука си там или са били коректни да наемат извозваща фирма, но тя е решила да си спести труда, не можем да знаем. Но можем да се опитаме с помощта на институциите да проследим нишката, за да разплетем казуса и да стигнем до поне един виновник, който да поеме отговорност“ – споделя Нора Стефанова, проектен мениджър на Място България. 

Както самите организатори казват, тази акция не е почистваща, а демонстрационна. Нейната цел е да освети един проблем, който физически е наобиколил града ни и ако не потърсим решение, сериозно застрашаваме природата, красотата и здравето на заобикалящата ни среда и нас самите. Подобна акция, но с лодки до трудно достъпни плажове проведоха на 3 октомври Морски клуб "Приятели на морето“, в рамките на същия проект, а предстоящата събота – 31 октомври, ще има почистваща акция на плаж Черноморец по случай Международния ден на Черно Море.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво!!!Просто не трябва да се хвърлят отпадъци. Природата е живо , дишащо тяло, дар от Бога !
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: